Jordmor forteller om sommeren på Ullevål
Før sommeren var det stor mangel på jordmødre på Ullevål. Det resulterte i at ledelsen valgte å stenge ABC i sommermånedene og flyttet alle jordmødre med forløsningskompetanse fra ABC over til andre avdelinger. Stengingen av ABC medførte samtidig at Ullevål mistet 7 barselplasser og tre fødestuer.
Vi har snakket med en jordmor om hvordan det har vært å jobbe på Ullevål i sommer.
Bydelsjordmødrene i Oslo varsler
Det har lenge være bekymring for kvaliteten på barselomsorgen og den korte liggetiden ved OUS og Ahus. Nå har tilbudet nådd et så lavt nivå at samtlige jordmødre som jobber på helsestasjonene i Oslo, ser seg nødt til å varsle helsemyndighetene om situasjonen.
Skal jeg sende klage via e-post eller brev?
Her finner du våre anbefalinger både om du vil sende en klage til sykehus eller til helsestasjon.
Hvorfor klage?
Har du opplevd noe som ikke er greit i forbindelse med svangerskap, fødsel eller i barseltiden? Sitter du igjen med noe du har behov for å si ifra om eller fortelle? Har du viktige innspill som kan bidra til at andre kan få et bedre tilbud? Da er det viktig at du sender en klage.
Klageguide
Vi hadde en idé om å lage en kjekk og grei oppskrift på hvordan man kan klage på opplevelser i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Det viste seg å være lettere sagt enn gjort.
Det finnes informasjon om klaging på nettsidene til Helsenorge, Statsforvalteren, Helsetilsynet og til dels de ulike sykehusene/helseforetakene. Vi velger likevel å publisere vår egen lille guide fordi vi opplever at informasjonen som er tilgjengelig her, er litt vanskelig å bli klok på.
Møte mellom OUS og Barselopprøret
Barselopprøret ble invitert av administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus til et møte hvor vi skulle komme med innspill til føde- og barseltilbudet ved nye OUS. Referatet kan leses her eller lastes ned som pdf ved å trykk på knappen.
Ammerevolusjonen 1968–1975
Visste du at historien om Ammehjelpen starter i 1968? Visste du at ammepionerer snudde ammefrekvensen i Norge? Denne viktige delen av norsk kvinnehistorie er nå dokumentert i boka Ammerevolusjonen 1968–1975 som er redigert av Sidsel Pape.
10. juni 2022 var det lansering av denne boka på Litteraturhuset i Oslo, og Barselopprøret var invitert for å snakke om parallellene mellom Ammerevolusjonen og dagens barselopprør. Aïda Leistad Thomassen holdt tale, og den er gjengitt under.
Jordmoraktivisten
Et portrett av Malena Chronholm Bøyesen.
Malena er blitt aktivist allerede før hun er ferdig utdannet jordmor. Hun vet godt hva hun snakker om. Med seg i bagasjen har ikke bare sin egen fødselsopplevelse, men også sin kones.
Innspill til høring om representantforslag om en bedre barselomsorg
Olaug Vervik Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad fra KrF har sendt inn et representantforslag om en bedre barselomsorg. Helse- og omsorgskomiteen har bedt om skriftlige innspill. Her finner dere vårt innspill. Det ble sendt 4. mars 2022.
Innspill til Kvinnehelseutvalget
Dette innspillet ble sendt til Kvinnehelseutvalget 28. februar 2022.
Smittevernrestriksjoner på sykehusene – kan partner være med?
Oversikt over smittevernrestirksjoner rundt partner/ledsager i fødsel på sykehusene.
Kan jeg ha med partner?
Skal du føde nå og lurer på om du kan ha med deg partner? Dette bør du vite
Omikron - hva betyr dette for tilbudet for gravide, fødende og barselkvinner?
Vi har forsøkt å finne ut av hva de nye tiltakene vil bety for de som er gravide, fødende og barselkvinner.
Pandemi og partner
Etter at Norge stengte ned 12. mars 2020, har mange kvinner opplevd at deres rett til å ha med seg partner/ledsager i svangerskapet, under fødsel og i barseltiden har blitt innskrenket på grunn av strenge smittevernregler. Dette til tross for at Folkehelseinstituttet (FHI) aldri anbefalte et besøksforbud for partner.
Mailutveksling med OUS, fødeavdelingen Ullevål sykehus
Her er mailutvekslingen mellom Barselopprøret og Oslo universitetssykehus i forbindelse med stengingen av Barsel A på Ullevål sykehus.
Barselhotellet på Ullevål sykehus – hva slags tilbud er det?
Alle som har født, eller vært vitne til en fødsel, vet at den ikke forløper slik man ser på TV. Det mange kanskje ikke tenker på, er at virkelighetens barseltilbud ofte også er milevis unna det man blir servert på skjermen. Det er få amerikanske filmer som viser mødre som må stå i kø i kantinen for å hente seg mat noen timer etter at de har født, slik tilfellet er på Barselhotellet på Ullevål sykehus. Svært mange kvinner tilbringer sine første dager som nybakte mødre på nettopp Barselhotellet, og vi vil derfor se nøyere på hva slags tilbud dette er.
Dine rettigheter. 12 kjappe
Her er en oversikt over 12 av de rettighetene vi har i svangerskap, fødsel og barseltid. Kilder finnes lenger ned.
Danske tilstander
Det er fødeopprør i hele Skandinavia. I Sverige sier jordmødre opp sine stillinger i hopetall i protest mot arbeidsforhold som gjør det umulig for dem å gi kvinner en trygg fødsel basert på valgfrihet, kontinuitet og varme. Situasjonen er ikke stort bedre i Danmark. Også her er underbemanning, sparetiltak og plassmangel en del av hverdagen både for de fødende, og de som jobber på fødestuen. Og også her har kvinner og menn begynt å ta til motmæle mot det de mener er uakseptable tilstander.
Prisen på en fødsel
Dette debattinnlegget er skrevet av Maya Boutroue Vedeld. En forkortet versjon av denne teksten ble publisert i Klassekampen 2. oktober 2021.
Nylig fødte jeg et barn. Barnet er friskt og det er jeg og, heldigvis. Det samme kan imidlertid ikke sies om barselomsorgen ved det som omtales som selveste «fødemaskinen»; Ullevål sykehus.