Jordmor forteller om sommeren på Ullevål

Før sommeren var det stor mangel på jordmødre på Ullevål. Det resulterte i at ledelsen valgte å stenge ABC i sommermånedene og flyttet alle jordmødre med forløsningskompetanse fra ABC over til andre avdelinger. Stengingen av ABC medførte samtidig at Ullevål mistet 7 barselplasser og tre fødestuer.

Vi har snakket med en jordmor om hvordan det har vært å jobbe på Ullevål i sommer.

– I sommer har det vært slik at en del kvinner må vente til de er i aktiv fødsel før de slipper inn fikk på fødestuen. Det betyr at vi har måtte sende hjem en del kvinner med smertefull latensfase/tidlig fødsel mot deres ønske. Disse kvinnene trenger ikke medisiner. Det de trenger, er en jordmor som kan være sammen med dem og gi dem trygghet.

Jordmoren forteller at når disse kvinnene endelig får slippe inn på fødestuen, er flere svært redde og har kroppen full av adrenalin. Stress hemmer fødselsforløpet, og mange av disse kvinner kan da få en lengre og tøffere fødsel med flere intervensjoner enn nødvendig. – Det gjør en som jordmor veldig frustrert når vi ikke kan gi god nok omsorg.

– Når det er fullt på føden, må vi sende kvinner i fødsel til andre sykehus. Når det er fullt på barsel, kan vi ikke overflytte kvinnene etter fødsel. Dermed tar de opp fødestuer, og dette gjør igjen at kvinner i fødsel ikke får komme inn. Alle ansatte står på døgnet rundt for at vi skal gi best mulig omsorg under de omstendighetene vi nå har, men det er vanskelig når det er for liten plass. Derfor er det så kritikkverdig at ledelsen valgte å stenge ABC fordi det også resulterte i mindre plass.

Hun forteller at det også har vært roligere perioder, men at det har vært svært travelt i sommer. 

– Når det er fullt på barsel og på barselhotellet, hender det at vi må flytte kvinner over til såkalte ventestuer etter fødsel. På disse stuene er det tre senger. Det betyr at partner må reise hjem, og dette oppleves som vanskelig for mange kvinner.

Jordmor forteller at også kvinner som har blitt lovet at partner skal få være med dem etter fødselen fordi de har vært gjennom traumatiske erfaringer tidligere, eller har spesielle behov, har opplevd at partner ikke har fått bli. 

– Pasienthotellet har i utgangspunktet for få ansatte, få jordmødre og mange vikarer som ofte ikke har tilstrekkelig kompetanse. Blant annet har for eksempel sykepleiere ikke hatt fokus på fødsel og  barsel under sykepleierutdanningen og har vært avhengig av god nok opplæring før sommeren. På grunn av jordmormangelen, er det vanskelig å få til god nok opplæring av vikarer.

Hun forteller at det har vært mange sykemeldinger. – Vi får hele tiden flere melding om at det er ledige vakter. Jordmødre har opplevd at de ikke kan gå hjem når vakten er over, og dette kan være stressende for mange. 

Hun forteller at de innimellom ikke klarer å gi kvinner en-til-en-oppfølging under fødsel, men at det heller ikke blir skrevet avvik på dette. Ledelsen har gitt uttrykk for at hver jordmor i sommer måtte regne med å ha flere fødende i fødsel samtidig.

– Det er også en del induksjoner som i travle perioder ikke blir fulgt opp etter planen. Det får konsekvenser for dem det gjelder som kanskje ikke opplever seg godt nok ivaretatt og får lengre sykehusopphold enn nødvendig. Kanskje ville en del intervensjoner blitt unngått hvis vi hadde bedre tid.

Hun avslutter med å si at Ullevål i sommer har vært for lite. Det er ofte for få folk på jobb, og det er for liten plass. – Heldigvis tror vi det er mange kvinner som opplever seg godt ivaretatt og får god hjelp gjennom hele forløpet, men det er for mange som ikke får det de trenger.

Forrige
Forrige

Bydelsjordmor forteller om sommeren i Oslo

Neste
Neste

Bydelsjordmødrene i Oslo varsler