Mailutveksling med OUS, fødeavdelingen Ullevål sykehus

Om kvelden, fredag 15. oktober, ble vi tipset av en ansatt på Oslo universitetssykehus (OUS) om at fødeavdelingen på Ullevål hadde besluttet å stenge en av to barselavdelinger for å spare penger. Vi bestemte oss raskt for at vi ville følge opp denne saken, og at vi ville forsøke å medieoppmerksomhet rundt stengingen. Det var første gang vi mottok en slik varslingssak, og vi ble enige om at vi måtte få bekreftet opplysningene før vi kunne gå videre med saken.

Det første vi gjorde var selvfølgelig å sjekke sykehusets nettsider. Stengingen var allerede iverksatt da vi mottok tipset, og vi tenkte at det var naturlig at sykehuset opplyste om dette på sine nettsider. Vi fant ingenting. Utfra informasjonen som lå på nettsiden, så det ut som om barselavdelingene ble drevet som normalt. Mandag morgen ringte vi derfor fødeavdelingen på Ullevål for å spørre dem om de kunne bekrefte at Barsel A var midlertidig stengt. Personen som tok telefonen ville ikke svare på dette, og sjefen hennes ba oss bryskt ta kontakt med pressevakten.

Vi syntes det var rart at ingen på fødeavdelingen ville svare på om Barsel A var stengt. Dette var jo et enkelt ja/nei-spørsmål og kunne vel umulig være konfidensiell informasjon? Vi tok så kontakt med pressevakten. Vedkommende svarte at h*n hadde vanskelig for å tro at en hel barselavdeling kunne være stengt, men at vi gjerne kunne sende noen skriftlige spørsmål angående stengingen. Så skulle h*n sørge for at de ble videreformidlet til rette vedkommende.

Vi sendte følgelig en e-post til pressevakten med alle våre spørsmål angående stengingen av Barsel A, og noen mer generelle spørsmål om barseltilbudet. Som svar på våre spørsmål fikk vi tilbud om et møte med avdelingen. Dette valgte vi å avslå, og heller be om skriftlige svar på våre spørsmål. Vi ønsket oss skriftlige svar fordi dette vil være informasjon vi kan dele og gjøre tilgjengelige for alle interesserte. Vi mener at denne informasjonen burde være offentlig tilgjengelig.   

Lenger nede på siden har vi derfor lagt ut spørsmålene vi stilte, og svarene vi fikk fra Ullevål sykehus i sin helhet. Her følger en kort oppsummering av noen av spørsmålene vi stilte, og svarene vi har fått:

  1. Barsel A. På spørsmål om stengingen av Barsel A fikk vi en begrunnelse for hvorfor de har valgt å stenge denne barselavdelingen. Argumentene er utelukkende av økonomisk art, og vi reagerer på at spørsmålet om hva som er best for mor og barn ikke nevnes. Vi tolker det slik at økonomiske hensyn settes foran hensynet til kvinnene og deres familier, og vi synes det er veldig trist.

  2. Driften av Barselhotellet. Vi stilte spørsmål angående eierskap og drift av barselhotellet. Det har kommet frem at Barselhotellet driftes av et privat selskap, og vi ville gjerne vite mer om dette. Sykehuset har valgt å ikke svare på disse spørsmålene.

  3. Overflytting av barselkvinner og deres barn fra Rikshospitalet til Barselhotellet på Ullevål sykehus. Vi stilte spørsmål til sykehuset om kvinnene som velger å takke ja til tilbudet om å flytte over til Barselhotellet etter fødsel får tilbud om transport, og hva slags transport det i så fall er snakk om. Sykehuset har svart at kvinnene blir tilbud transport, men de har ikke sagt noe om hva slags transport det er snakk om.

  4. Bemanningen på barselavdelingene og Barselhotellet. Vi stilte spørsmål om bemanningen på de ulike avdelingene. Vi ville gjerne vite om stillingene var besatt av jordmødre og barnepleiere, og om de som ønsket det hadde fått tilbud om fulle stillinger. Vi fikk utfyllende svar på dette spørsmålet. Her kan vi trekke frem at på Barsel B er det seks jordmorstillinger som per dags dato ikke er besatt med jordmødre. Det kom også frem at det er rekrutteringsproblemer på barsel på Rikshospitalet med to ledige stillinger. I tillegg vil vi trekke frem at mange av de ansatte på Barselhotellet hverken er jordmødre eller barnepleiere.

  5. Nedgang i antall fødsler. Vi ble tilsendt en graf som viser nedgang i antall fødsler om høsten (se nedenfor). Vi stusser litt på måten denne grafen er presentert på. Dette utdraget får det til å se ut som om det er en voldsom nedgang om høsten, noe det ikke er. Vi stusser også på at man velger å planlegge ut fra fødselstall fra forutgående år når foreløpige tall viser at det har vært en økning i antall fødsler i 2021.

Dette er spørsmålene vi stilte

1. Midlertidig nedleggelse av barsel A i perioden oktober - nyttår grunnet "forventet lavere antall fødsler" 

Vi har fått informasjon om det planlegges en midlertidig nedleggelse av Barsel A for å innfri fødeavdelingens krav om budsjettiltak. For å kompensere for en stengt Barsel A skal alle fødekvinner med behov for innleggelse på barselavdeling, deles mellom Barsel B og Observasjonsposten for gravide. 

Jeg lurer på om du kan svare på følgende spørsmål: 

a) Kan dere bekrefte at dette tiltaket er planlagt gjennomført på Ullevål sykehus? 

b) Er tiltaket iverksatt nå? Er Barsel A stengt? Når stengte/stenges Barsel A?

c) Når det rapporteres om "forventet lavere antall fødsler" i perioden oktober - nyttår, er det sammenlignet med forrige kvartal? Kan dere oppgi antall fødsler som er ventet i perioden oktober, november, desember? Kan du si hvor mange fødsler dere hadde i forrige kvartal, eller den perioden som er referanseperioden?

d) Kan dere svare på hvor mange kvinner og deres nyfødte det er plass til på henholdsvis barsel A og barsel B? Kan dere også svare på hvor mange enkeltrom/dobbeltrom/flermannsrom hver barselavdeling har?

e) Kan dere svare på hvor mange ansatte hver barselavdeling har i fulle stillinger og i deltidsstillinger? Oppgi gjerne hvor mange jordmødre, barnepleiere og evt andre yrkesgrupper som jobber på hver avdeling? Er alle stillingene besatt? Og er alle stillingene besatt av kvalifisert helsepersonell, eller er det også jordmorstudenter og andre som tar vakter på barselavdelingen? 

f) Kunne dere også svare på hvor mange kvinner det er plass til på observasjonsposten for gravide og hvor mange enkeltrom/dobbeltrom/flermannsrom det finnes på denne avdelingen? 

2. Barsel B ta hovedvekten av barselkvinnene som skulle vært på Barsel A. Bemanningen fra Barsel A skal følge med i følge den informasjonen vi har fått. Vi lurer på hvorfor man velger å stenge en avdeling slik at kvinner må dele rom, i stedet for å utnytte at man i en periode faktisk kan tilby kvinner og deres familier mulighet til å være sammen i ro og fred etter fødsel? Hvor mye sparer sykehuset på å stenge en avdeling? 

3. Flytting av barselkvinner fra Rikshospitalet til barselhotellet på Ullevål. Slik jeg nevnte på telefon var dette et tiltak som jeg allerede har lest om i rapporten fra tilsynssak 2019/37272. Vi lurer på hvor mange kvinner som blir flyttet fra Rikshospitalet til Ullevål sykehus, og om disse må gjennomføre reisen i egen bil eller taxi? Vi lurer også på om dere kan si noe om hvor kort tid etter fødsel kvinnene blir flyttet? Er det snakk om at kvinnene må reise rett fra fødestuen på Rikshospitalet til Ullevål? Er det opp til kvinnene selv å bestemme om de ønsker å flytte til barselhotellet på Ullevål? (Du kan lese mer om tilsynssaken her: https://barselopproret.no/fordypning/tilsynssak-mot-oslo-universitetssykehus-ous)

4. Spørsmål om barselhotellet på Ullevål

Nylig ble det publisert en kronikk om barselhotellet på Ullevål i Klassekampen (https://klassekampen.no/utgave/2021-10-02/debatt-prisen-for-en-fodsel/hpGH?fbclid=IwAR3dGA98Z8s2z-9nDLkfq515e36cdOOR29aFoewIDQVr9WYxElj5bC4zcNc) (Jeg legger ved kronikken, siden den ligger bak betalingsmur hos Klassekampen). Der kom det frem at barselhotellet drives av selskapet Medirest, som igjen eies av Compass Group. Kan dere bekrefte dette? Hvis dette stemmer, så lurer jeg på hva OUS har ansvar for på barselhotellet? Er jordmødrene som bemanner barselhotellet sykehusets ansvar, mens selve driften av hotellet inkludert kantinen er underlagt Medirest?

Det kom også frem i kronikken at far/medmor må betale for kost og losji på hotellet. Jeg lurer på om denne summen går til Medirest eller til sykehuset? Jeg lurer også på hvordan det begrunnes at far må betale for overnatting på et rom allerede er stilt til mors disposisjon? 

Videre lurer jeg på om dere kan svare på hvor mange rom til nybakte mødre og deres familier som finnes på barselhotellet? Jeg lurer på om dere også kan svare på antall helsepersonell som jobber der? Er alle ansatte jordmødre og barnepleiere, eller er det også utstrakt bruk av jordmorstudenter, sykepleiere etc? 

Jeg takker for at dere tar dere tid til å svare på våre spørsmål, og/eller eventuelt begrunner hvorfor dere ikke har anledning til å svare på enkelte spørsmål. 

Med vennlig hilsen,

Cecilia Ingulstad 

Dette er svarene vi fikk

(Svarene er skrevet av avdelingsleder ved fødeavdelingen, Oslo universitetssykehus, Miriam Kim Nyberg, og videreformidlet til oss via ukehavende pressevakt, Direktørens stab, OUS. Svarene er som følger:)

For å sikre nødvendig investeringsevne i OUS fremover, er det nødvendig med omstilling og effektivisering av sykehusets virksomhet. Den økonomiske utfordringen for OUS var/er krevende, og alle klinikker ble i budsjett 2021 gitt et effektiviseringskrav på 2% (fra budsjett 2020). For klinikker med underskudd ifra tidligere år, som for Fødeavdelingen, er/ble effektiviseringskravet større.

Arbeidet med å finne tilstrekkelig med omstillingstiltak stiller store krav til endring i klinikkene- også i Fødeavdelingen. I den anledning startet Fødeavdelingen et prosjekt i perioden 13.10-15.12. Fødselstallet er høyest i sommerhalvåret, og tilhørende belegg svinger uten at bemanningsplaner er vesentlig  «sesongtilpasset». Tanken bak prosjektet var at man ved å samle det faste personellet og kompetansen rundt pasientene i en periode med lavere beleggsprosent, ville kunne redusere bruk av innleie og overtid på dager med relativt sett få/færre fødsler.

I prosjektperioden vil man på lokalisasjon Rikshospitalet videreføre jevn planlagt aktivitet pr uke og friske kvinner/nyfødte/ledsagere vil kunne overflyttes fra Fødeavdelingen til Barselhotellet på Ullevål. Denne ordningen med familierom på barselhotellet er et godt innarbeidet tilbud som har eksistert i flere år.

På lokalisasjon Ullevål vil aktiviteten preges av sesongvariasjon med lavere fødselstall. Barselomsorgen for kvinner/nyfødte med komplikasjoner i barselseng legges på Barsel B og Observasjonsposten. Det blir etter planen ikke barselpasienter på Barsel A. Bemanningen på Barsel A flyttes til samhandlende enheter, så den faste bemanningen er således ikke redusert.

Kvinnene som planlegger å føde hos oss vil kunne forvente å få god differensiert fødsels og barselomsorg.

Sammenslåing av 3 sengeposter til 2 ved fødeavdelingen OUS, Ullevål i perioden 13.10.2021 – 15.12.2021

Kartlegging av aktivitet gjennom flere år tilsier at det i perioden fra oktober og frem til årsskifte blir en nedgang i antall fødsler pr uke i OUS. Viser til graf med synliggjøring av sesongvariasjonen av fødsler ved OUS.

For å sikre best mulig utnytting av personell forsøker vi nå å sammenslå 3 sengeposter til 2 ved fødeavdelingen på Ullevål i en periode med forventet lav aktivitet. Både pasienter og personell fordeles da på 2 sengeposter i stedet for 3.  I samme periode har flere fødende fått fødeplass ved fødeavd. på RH inntil normal kapasitet - slik at sesongvariasjonen forsterkes ved Ullevål og reduseres ved RH.

Kapasiteten ved fødeavdelingen ved OUS er ikke redusert som følge av prosjektet, og antallet ansatte er ikke redusert ved føde/barsel.

Prosjektet har vært planlagt i lang tid, og tillitsvalgte har medvirket i planleggingen.

Alternativet dere skisserer med tilbud om familierom ville ikke realisert de besparelsene vi nå håper å innfri, reduksjon i innleie og variable lønnskostnader.

Det er opp til kvinnene/familiene som føder på RH om de vil ha sin barseltid på Barselhotellet. De får tilbudet og reiser evt etter fødsel direkte fra fødeavdelingen, evt fra barsel. De får tilbud om transport. Det er ikke mange som velger dette, men noen. De reiser til barselhotellet ca 3-4 timer etter fødsel.

Ullevål:

Obsposten for gravide.

19 stillinger (100%); 18 jordmødre og 1 barnepleier. Ingen sykepleiere.

De fleste går i full stilling, noen har redusert pga små barn. Noe av disse stillingene benyttes til midtvakter med jordmorstudenter 2 av 3 helger i turnusen.

Det er 18 senger på Obsposten, 6 enerom og 6 dobbeltrom.

Føde/Barsel A

Kombinert seksjon, ca 3200 fødsler og 13 senger for kompliserte barselpasienter.

30 jordmødre i fulle stillinger, inkludert vikarer i fulle stillinger.

27 jordmødre og 3 sykepleiere i reduserte stillinger. Sykepleierne går i vikariater.

8 barnepleiere i fulle stillinger.

14 barnepleiere i reduserte stillinger.

Føde/Barsel B

Kombinert seksjon med ca 3200 fødsler og 14 senger for kvinner med komplikasjoner i barsel.
48 jordmorsårsverk og 16 barnepleierårsverk. Bruker både medisinerstudenter, jordmorstudenter og sykepleierstudenter som ekstravakter.

6 jordmødre i svangerskapspermisjon.

6 jordmorstillinger som p.t ikke er besatt med jordmødre. For å dekke opp for disse er det ansatt 8 sykepleiere i vikariater.
Alle stillinger er besatt. 3 sykepleiere er vikarer for jordmødre som av ulike årsaker er i permisjon. Alle stillingene er besatt av kvalifisert personell. 5 jordmorstudenter jobber hver tredje helg på barsel. Disse jordmorstudenter er snart autorisert som jordmødre.

ABC

3 fødestuer og 7 barselrom/familierom
14,8 årsverk for jordmødre, noen er i reduserte stillinger.
Jordmødre som ekstravakter.

Barselhotellet

38 familierom
23,05 årsverk; 13 jordmødre, 11 sykepleiere og 4 barnepleiere.
3 av sykepleierne er i etter og videreutdanning til jordmor og helsesykepleier.
Ekstravakter er pensjonerte jordmødre, sykepleiere og helsesykepleiere

Rikshospitalet:

Barsel

6 enerom og 10 dobbeltrom. Når det er mulighet får far/partner bo i avdelingen sammen med mor selv på tomannsrom.

23,9 årsverk for jordmødre og 13,9 årsverk for barnepleiere. I tillegg kommer lederstillinger, fagjordmor (deles med Føde-Obs) og undervisningsjordmor (deles med svangerskapspoliklinikken RH).

4 sykepleiere i faste 80 % stillinger (1 er nesten ferdig med jordmorutdanningen og 3 har ønske om å utdanne seg til jordmødre senere. 2 har verdifull kompetanse for oss.)

8 jordmødre i 100 % stilling. Flere kombinerer arbeid på andre enheter i Fødeavdelingen. 4 jobber 100 % på Barsel RH.

Alle andre jordmødre jobber i redusert stilling. Rekrutteringsutfordringer på jordmorsiden med 2 ledige stillinger. I tillegg jobber 1 jordmorstudent helger og tar ekstravakter.

6 barnepleiere jobber 100 %, av disse jobber 5 på Barsel, 1 har 50/50 på Barsel og Føde-Obs.

Resterende barnepleiere jobber i deltidsstillinger. Pr i dag har vi 1 ledig stilling som er utlyst. Bruker egne kjente ekstravakter, ofte studenter innen medisin, sykepleie eller barnepleiestudiet.

Føde/observasjonsposten

5 fødestuer og 10 heldøgn senger.

35,3 årsverk for jordmødre og 6,25 årsverk for barnepleiere

Ingen ufrivillig deltid, kun ønsket deltid.

Ved behov for ekstravakter/sykefravær brukes overtid for eget personell og jordmødre fra vikarbyrå.

E-post fra OUS (side 1)

E-post fra OUS (side 1)

E-post fra OUS (side 2)

E-post fra OUS (side 2)

E-post fra OUS (side 3)

E-post fra OUS (side 3)

E-post fra OUS (side 4)

E-post fra OUS (side 4)

E-post fra OUS (side 5)

E-post fra OUS (side 5)

Forrige
Forrige

Pandemi og partner

Neste
Neste

Barselhotellet på Ullevål sykehus – hva slags tilbud er det?