Barselopprørets innspill før valget 2025
Disse innspillene er sendt til samtlige partier på Stortinget og noen til. Vi håper at de vil bidra til økt fokus på svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen i partienes programmer.
Unødvendige undersøkelser kan gjøre mer skade enn gagn
Denne teksten er et svar på et innlegg i VG 30. juli 2024 hvor to fødselsleger og to jordmødre forsvarer nødvendigheten av å gjennomføre det de selv omtaler som «såkalt ‘unødvendige’ undersøkelser» i fødsel.
Debatt om hjemmefødsel på Dagsnytt 18
25. juli 2024 var det debatt om hjemmefødsel på Dagsnytt 18 på NRK. Temaet var om hjemmefødsel er et trygt alternativ. Her har vi transkribert debatten.
UNN Tromsø ga ikke forsvarlig helsehjelp – Foreldrenes perspektiv
Sommeren 2023 var det kaotiske tilstander på fødeavdelingen på UNN Tromsø. I det som blir referert til som kaosuka, mistet Renate og Anders sitt ufødte barn. Statsforvalteren har konkludert med at UNN ikke ga forsvarlig helsehjelp i deres situasjon.
Renate og Anders har delt fra sitt perspektiv i saken. Teksten deres ble først publisert i iTromsø. Vi er takknemlige for at vi får lov av foreldrene til å gjengi den her.
Dagsnytt 18, 9. juli 2024 (transkripsjon)
9. juli 2024 var Barselopprøret invitert til Dagsnytt 18. Tema for debatten var at jordmødre advarer mot det de kaller en trend blant gravide og fødende, nemlig at de takker nei til undersøkelser før og under fødsel. Aïda Leistad Thomassen fra Barselopprøret møtte Hanne Charlotte Schjelderup fra Jordmorforeningen NSF.
Her har vi transkribert debatten i Dagsnytt 18. Debatten er tilgjengelig på NRK sine sider.
Ny forskning på fosterovervåkning i Norge
Det har kommet ny forskning som ser på fosterovervåkning under fødslene i Norge i 2019 og 2020.
Forskerne viser at det er omfattende bruk av CTG-overvåkning, også under lavrisikofødsler, selv om det er på tvers av faglige retningslinjer.
Her oppsummerer vi det vi mener er de viktigste funnene fra artikkelen Intrapartum fetal monitoring practices in Norway: A population-based study.
Må fødende reddes fra seg selv?
Denne konikken ble publisert i VG 8. juli 2024. Her finner du teksten med lenker til faglige anbefalinger, forskning, lovverk og mer.
Fosterovervåkning - kvinners erfaringer
Barselopprøret gjennomførte i juni 2024 en spørreundersøkelse hvor vi spurte om kvinners erfaringer med fosterovervåkning.
Her oppsummerer vi svar på spørsmål om hva slags fosterovervåkning kvinnene hadde under fødsel, om de fikk informasjon og mulighet til samtykke og medvirkning, hvordan de opplevde fosterovervåkningen og om informasjonsbehov.
Dette er en oppsummering av de viktigste funnene samt noe generell informasjon om fosterovervåkning og pasientrettigheter.
De som er spesielt interesserte, kan laste ned en mer detaljert oppsummering helt nederst på denne siden.
Sharing stories: Marina Tjetland’s comic book about birth
Barselopprøret was invited to speak at the book launch of Marina Tjetland’s comic book Mias Mamma: That Time - when my entire world turned upside down / Den Gangen - Da min verden ble snudd på hodet at Litteraturhuset in Oslo. We share the words of Aïda Leistad Thomassen here.
Hva slags informasjon ønsker kvinner å få om fødselsrift?
Vi i Barselopprøret mener det er behov for bedre informasjon til alle kvinner som har fått en fødselsrift.
Derfor lagde vi en undersøkelse der vi spurte kvinner om hva slags informasjon de hadde ønsket å få av helsepersonell om fødselsriften.
Over 350 personer tok seg tid til å svare. Her har vi oppsummert noen av de viktigste tilbakemeldingene fra kvinnene.
Fødselsrift – hva så?
Jordmorstudentene Hedda Hortemo og Sigrid Gundersen har skrevet en masteroppgave i jordmorfag som heter «Fødselsrift – hva så?». Her oppsummere vi noen av funnene deres.
Barselopprørets kommentarer til Abortutvalgets utredning
Her kan du lese vårt høringsinnspill til NOU 2023: 29 Abort i Norge — Ny lov og bedre tjenester.
Barselomsorgen er nok en gang veid og funnet for lett
Våre kommentarer til hva den nye helse- og samhandlingsplanen betyr for barselomsorgen.
Varsel om manglende brukermedvirkning hos Kvinneklinikken ved OUS
Brukerrådet ved Kvinneklinikken hos Oslo universitetssykehus (OUS) har store utfordringer knyttet til ledelse og arbeidsform, og gir i dag kun proforma brukermedvirkning. Det ser Barselopprøret seg nødt til å varsle om. Samtidig trer vi ut av rådet med umiddelbar virkning. Her kan du lese varselet i sin helhet.
Kvalmestillende medisin til de med alvorlig svangerskapskvalme
Samfunnet ville spart store summer knyttet til sykmelding på grunn av kvalme ved å tilby gravide med alvorlig svangerskapskvalme slik medisin.
Derfor foreslå Barselopprøret følgende: blå resept på kvalmestillende for de med alvorlig svangerskapskvalme.
Kjerkols fødeforbehold må ikke bli foretakenes frikort
Barselopprøret reagerer på at helse- og omsorgsministeren freder fødetilbud i Nord-Norge under forbeholdet om “gitt forsvarlig drift”, og mener at dette kan åpne for fortsatte kutt i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen.
Den nye kvinneklinikken i Bergen: en fallitterklæring for barselomsorgen
Når nye KK åpner 7. november 2023, ligger Helse Bergen og Haukeland universitetssykehus i tet i kappløpet om å redusere barselomsorgen mest mulig. Det vi er vitne til i Bergen, er en regelrett utdefinering av barselomsorg som en oppgave som sykehusene har ansvar for. Når Helse Bergen nå åpner sin nye kvinneklinikk, vil dette kunne få dramatiske konsekvenser for mange familier.
Kort oversikt over føde- og barseltilbudet ved den nye kvinneklinikken i Bergen
I Bergen er det bygget en ny kvinneklinikk (nye KK) som skal åpne i november 2023. Planene for føde- og barseltilbudet ved nye KK er preget av et ønske om å effektivisere tilbudet og såkalte fleksible løsninger, noe som i praksis betyr at sykehuset letter sin egen arbeidsbyrde ved å redusere tilbudet til en stor andel kvinner.
Her presenterer vi planene for føde- og barseltilbudet ved nye KK. Deretter går vi inn på to aspekter ved planene som vi mener er spesielt alvorlige, nemlig forsøket på å effektivisere fødsler gjennom å gå over til å bruke såkalte multifunksjonsrom og å øke andelen kvinner som reiser hjem få timer etter fødsel.
Analyse av føde- og barseltilbudet ved den nye kvinneklinikken i Bergen – en nedbygging av barselomsorgen
I november 2023 skal den nye Kvinneklinikken (KK) på Haukeland universitetssykehus i Bergen åpnes. Helse Bergen, helseforetaket som Haukeland sykehus er en del av, har lagt opp til en omfattende endring av føde- og barseltilbudet når de har planlagt og bygget nye KK.
I møte med slike omfattende endringer i et tilbud som så mange er avhengig av, er det viktig å spørre hvorfor. Hvorfor skal så mange kvinner reise tidlig hjem? Hvorfor skal kommunene overta ansvaret for barselomsorgen? Og hvorfor er dette viktige premisser i planleggingen av føde- og barseltilbudet ved nye KK?
Barseltid på pasienthotell
Når barselomsorgen kommer på agendaen, er det gjerne nedgangen i antall liggedøgn etter fødsel som blir debattert. At et stadig større antall sykehus i perioden etter årtusenskiftet har flyttet barselkvinner og deres nyfødte over på pasienthotell kun timer etter fødsel, snakkes det mindre om. Det finnes lite forskning om bruk av barselhotell, og i de nasjonale faglige retningslinjene for barselomsorgen fra 2014 nevnes ikke denne utviklingen med et ord.