Kunnskap over kriminalisering av fødende
En forkortet versjon av denne teksten sto på trykk i Aftenposten 9. april 2025.
Igjen får uassisterte fødsler det til å koke i kommentarfelt og debattspalter. Foreslåtte løsninger for å bekjempe dette fenomenet strekker seg fra forbud i den ene enden, til offentlig tilbud om hjemmefødsel på den andre siden. Det kan synes umulig å enes om løsninger, men Aftenpostens kommentator Synnøve Vereide Trampe er inne på et tiltak som det burde være mulig å samles om, nemlig behovet for tydelig informasjon og kunnskap. Vi mener at den beste måten å sikre at denne kunnskapen kommer ut til de gravide, er ved å tilby gratis fødselsforberedende kurs som en del av den ordinære svangerskapsomsorgen.
I dag er det slik at mange gravide ikke får tilbud om fødselsforberedende kurs fordi det ikke tilbys i kommunen eller bydelen de bor i. Det er bare noen få sykehus som tilbyr slike kurs, og da gjerne mot betaling. Man kan innvende at gravide får fødselsforberedelse i samtale med jordmor på helsestasjonen. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Det er ikke alle gravide som får gå til oppfølging hos jordmor selv om de ønsker det. Det er også begrenset hvor mye tid som gjenstår til samtale når magen er målt, blodtrykket sjekket, urinen testet og hjerterytmen til barnet lyttet til.
Realiteten er at norsk svangerskapsomsorg har langt å gå for å gi gravide den fødselsforberedelsen de har behov for. Det er rart, for allerede i 2009, da den siste stortingsmeldingen om svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg (St.meld. nr. 12 En gledelig begivenhet) kom, ble det slått fast at fødselsforberedelse er en viktig del av svangerskapsomsorgen. I stortingsmeldingen trakk man frem en anbefaling om at fødselsforberedende kurs skulle bli en del av det offentlige tilbudet fordi det er forebyggende helsearbeid.
Et godt fødselsforberedende kurs kan også i seg selv være en beskyttende faktor mot frifødsel i fremtiden. En av hovedgrunnene til at kvinner velger å føde uassisstert, er tidligere traumatiske opplevelser. Så mange som 1 av 3 opplever det å føde som traumatisk. Hvordan kvinnen selv opplevde fødselen, har mer å si for traumerisikoen enn medisinske komplikasjoner. Mangel på informasjon og en følelse av å ikke forstå hva som skjer, kan bidra til at fødselen oppleves traumatisk.
Fødselsforberedende kurs kan ikke garantere mot en traumatisk opplevelse, men hvis fødende har fått god informasjon om fødsel, smertehåndteringsteknikker, vanlige inngrep og komplikasjoner, står de bedre rustet til å håndtere blant annet uforutsette komplikasjoner gjennom å forstå hva som skjer og hvorfor.
I fraværet av et offentlig tilbud har det vokst frem et stort privat tilbud av kurs. Mange holder høy kvalitet, men for gravide kan det være vanskelig å orientere seg i en jungel av tilbud, og ikke alle har råd til å betale for private kurs. De som ikke kan betale, søker seg da kanskje heller til råd på nettet og i sosiale medier. Det er mye god informasjon å finne også her, men det fordrer igjen at man har den nødvendige kunnskapen til å kunne vurdere informasjonen man finner.
Både helsepersonell og helsemyndigheter er bekymret for hva slags informasjon gravide får på nett, og vi mener de bør gripe den gylne muligheten det er å tilby gravide kvalitetssikret informasjon gjennom gratis fødselsforberedende kurs i offentlig regi. Det er viktig at utformingen av disse kursene skjer i samråd med de som skal bruke dem, for å sikre at kursene svarer på behovene gravide, fødende og barselkvinnene har.
Som samfunn har vi alt å vinne på å tilby fødende og deres partnere kvalitetssikret informasjon som oppleves relevant og nyttig, og å arrangere denne typen kurs må virkelig sies å være en investering i vår felles fremtid.