UNN Tromsø ga ikke forsvarlig helsehjelp – Foreldrenes perspektiv

Sommeren 2023 var det kaotiske tilstander på fødeavdelingen på UNN Tromsø. I det som blir referert til som kaosuka, mistet Renate og Anders sitt ufødte barn. Statsforvalteren som nå har sett på denne saken, har konkludert med at UNN ikke ga forsvarlig helsehjelp i deres situasjon.

I forbindelse med at det ble kjent at Statsforvalteren har konkludert, har Renate og Anders delt fra sitt perspektiv i saken. Teksten deres ble først publisert i iTromsø. Vi er takknemlige for at vi får lov av foreldrene til å gjengi den her.

Renate og Anders’ ord

Vi har aldri fått en beklagelse fra noen på sykehuset. Tvert imot var det eneste vi så til sykehusledelsen i fjor klinikksjef Lindsetmo som i avisa uttalte at den sprengte kapasiteten ikke fikk noen konsekvenser, og at kvinner hadde for høye forventninger til sykehuset som skulle hjelpe barna deres til verden.

Slik valgte sykehuset å bagatellisere vårt eneste barn i media – uten å engang banke på døra til det rommet vi delte med vår døde sønn.

I alle møter vi har hatt med sykehuset, både personlig og gjennom media, har vi aldri møtt en sykehusansatt som har vært villig til å ta ansvar for at vår sønn døde. Ingen har sagt at de gjorde feilvurderinger da vi ble sendt hjem med svangerskapsforgiftning etter gjentatte forsøk på å sette i gang fødselen i uke 42. Ingen har beklaget at vi ikke fikk komme tilbake til avtalt tid, på tross av våre store bekymringer.

UNN har aldri vist vilje til å lære av vår tragedie. De har aktivt motsagt eksterne medisinsk sakkyndiges uttalelser, og ville ikke engang svare på statsforvalterens spørsmål i januar. Etter UNN sin egen gransking av hendelsen konkluderte de raskt med at det ikke fant tegn til at de hadde utført dårlig eller lite tilstrekkelig helsehjelp. Det er derfor vanskelig for oss å tro på at de nå vil ønske å gjøre noen endringer, nesten ett år senere.

Det vil komme mange sommere til UNN, og vi frykter hva som kan skje med fremtidens sommerbarn og fødekvinner. Vi registrerer at fødeavdelingen har flere ansatte på jobb denne sommeren – selv om de i media insisterer på at dette ikke har sammenheng med fjoråret.

Da vi la hele vår tillit til UNN i fjor, trodde vi de hadde en forsvarlig mengde kompetente ansatte på jobb også da. At de ikke hadde det, er det bare vi som må betale for. Vi venter enda på svar om hvorfor disse tiltakene ikke var til stede i fjor? Må barn dø for at fødeavdelinger skal bemannes forsvarlig?

Vi har erfart at det dessverre ikke er trygt å føde ved Nord-Norges største sykehus i sommermånedene. Vår historie er beviset på at man må ha flaks for å føde på UNN midtsommers. Vi kan ikke gjøre annet enn å håpe at andre ikke må oppleve det samme som oss.

Forrige
Forrige

Debatt om hjemmefødsel på Dagsnytt 18

Neste
Neste

Dagsnytt 18, 9. juli 2024 (transkripsjon)