Debatt om hjemmefødsel på Dagsnytt 18

25. juli 2024 var det debatt om hjemmefødsel på Dagsnytt 18 på NRK. Temaet var om hjemmefødsel er et trygt alternativ.

Ellen Blix, professor i jordmorfag ved OsloMet, møtte Dag Bratlid, barnelege og professor emeritus, til debatt.

Utgangspunktet for debatten var innlegg fra både Bratlid og Blix i Aftenposten i kjølvannet av at Barselopprørets Cecilia Ingulstad skrev om hvorfor hun valgte å føde hjemme i samme avis.

Bratlid skrev innlegget Er det trygt å føde hjemme? Blix svarte med innlegget Hjemmefødsler, synsing og forskningsresultater.

Transkripsjon

Programleder: Er det farligere å føde hjemme enn på sykehus?

De siste årene har mange norske kvinner protestert mot fødetilbudet her til lands, og for noen kan hjemmefødsel virke forlokkende. Rundt 150 velger årlig å føde hjemme med jordmor til stede. Men du er bekymret over denne økende interessen for å føde hjemme, Dag Bratlid, barnelege og professor emeritus, og har skrevet et innlegg i Aftenposten om dette. Er det farligere å føde hjemme?

Bratlid: For de fleste er det ikke farligere, men det kan være mye farligere hvis det inntreffer komplikasjoner, og det vet man ikke på forhånd dessverre. De fleste fødsler går normalt, men så skjer det ting som ikke skulle skjedd, og hvis det skjer hjemme langt fra sykehus med en person til å håndtere det, så er det vesentlig farligere enn om det skjer på et sykehus. Og det som er litt vanskelig, er at det er umulig å forutse mange av de komplikasjonene som kan oppstå og i våre dager hvor kvinner som føder blir eldre og eldre, og sykere og sykere, flere sykdommer i tillegg til det å være kvinne, da er det risikofylt å begi seg utpå noe som kan gå galt.

Programleder: Ellen Blix, du er professor i jordmorfag ved OsloMet, du har svart Bratlid i Aftenposten. Er det grunnlag for å hevde at det er mer risikabelt å føde hjemme enn på sykehus?

Blix: Nei, vi har ganske mange forskningsresultater nå som viser at det ikke er mer risikofylt å føde hjemme enn på sykehus gitt at man er frisk og at man har en jordmor med seg og at man har mulighet til å bli overflyttet til sykehus. I innlegget sitt i Aftenposten viser Bratlid til en amerikansk studie som viser at det i en stat i USA, så var det dårligere utfall for de som fødte hjemme. Der er det ganske andre forhold enn det er i Norge. Vi har studier fra Norge, fra Island og Sverige og Danmark og andre europeiske land som viser at hjemmefødsel er et trygt alternativ gitt at du er selektert på forhånd.

Programleder: Ja, Bratlid, så lenge de fødende screenes og det bare er det med lav risiko som får føde hjemme, hva er problemet da?

Bratlid: Problemet er at det ikke er så mange som vil kunne oppfylle de kravene som man kan stille for å føde hjemme. Blix har jo selv gjort en undersøkelse sammen med andre land fra Skandinavia og av 10 % av de som fødte hjemme så ble mor og/eller barn overflyttet til sykehus på grunn av uforutsette komplikasjoner. Og 10 % er ganske mye av de som skal føde, unnskyld, 1 %. Og hvis man sier at man har en situasjon hvor 1 % av barna blir gitt en risiko som man kunne forebygge ved å la de føde på sykehus, så er det ganske mye å godta som en standard.

Programleder: Hva sier du til det Blix?

Blix: Ja, i den studien som han viser til var det 1 % som ble overflyttet på grunn av mulig akutte årsaker. Det var ca. 10 % som ble overflyttet. De aller fleste overflyttingene gikk pent og pyntelig for seg. Det var kanskje at fødselen gikk litt langsomt og at mor ønsket og trengte mer smertelindring, og det kan man ikke få hjemme, så da ble de overflyttet til sykehus. Også var det en del der vi sa at dette er en situasjon som var akutt eller potensielt akutt. Og jeg tror at i 72 % av dem som ble overflyttet, så fikk ikke ungen behandling når de kom til sykehus. Når vi gjør disse studiene, så sammenligner vi dem som planlegger hjemmefødsel med lavrisikofødende som planlegger sykehusfødsel. Og i sånne store datamateriale, så ser vi ingen forskjell i utfall på ungene. Og vi ser at det er litt bedre utfall hos mødrene som føder hjemme, det er litt færre komplikasjoner og litt færre inngrep. Og det som jeg lurer litt på er at Bratlid, som jo er professor og har jobbet med forskning i store deler av sitt liv, hvorfor han ikke tar hensyn til de forskningsresultatene som finnes på det her området, men bare viser til at dette kan være farlig?

Programleder: Bratlid, du kan jo svare på dette?

Bratlid: Det er jo veldig mange studier som viser akkurat det jeg mener, nemlig at det er risikofylt å føde hjemme. Både Blix sin egen studie, store studier fra USA. Du har en stor studie fra Oregon.

Programleder: Du overser en del andre studier påpeker hun?

Bratlid: Ja, det er ganske vanskelig av de studiene som foreligger å trekke den konklusjonen at det er trygt å føde hjemme. Og det som også Blix viser til, det at Helsedirektoratets retningslinjer foreligger, de er fra 2012. Vi er nå i 2024, vi har en helt annen fødepopulasjon enn det vi hadde i 2012, og det burde man ta hensyn til. Det er altså nå i Norge en 1,4 fødsler per kvinne. De aller fleste er førstegangsfødende, og en førstegangsfødende som ikke vet hvordan dette skal foregå, bør ikke føde hjemme.

Programleder: Blix, i en tid med lave fødselstall og mange godt voksne fødende ,er det nå man skal heie på hjemmefødsler?

Blix: Jeg skal bare si at de siste retningslinjene fra Helsedirektoratet er fra mars 2024, og der sier Helsedirektoratet at sykehusene kan opprette hjemmefødselstilbud og har retningslinjer for seleksjon av hjemmefødende og når man bør overflyttes. Det med at kvinner blir eldre, det stemmer jo. Og at du har høyere risiko når du blir eldre, men det er jo sånn som du screener og undersøker for. Eldre har større risiko for sukkersyke, høyt blodtrykk, for å føde for tidlig, men det oppdager du jo før de kommer til en hjemmefødsel. De vil jo ikke bli selektert til hjemmefødsel. Og jeg tenker at det er forskningsresultater nok nå som viser at det er et trygt alternativ gitt at du er selektert og at du har jordmor. Så jeg tenker at den diskusjonen om hjemmefødsel er trygt eller ikke, den bør være ferdig nå, og vi kan heller diskutere hvordan det best kan implementeres i Norge.

Forrige
Forrige

Unødvendige undersøkelser kan gjøre mer skade enn gagn

Neste
Neste

UNN Tromsø ga ikke forsvarlig helsehjelp – Foreldrenes perspektiv