Ullevål-jordmor om sommeren: – Den verste noensinne

Vi har snakket med en jordmor med mange års erfaring fra fødeavdelingen på Ullevål sykehus. Når vi spør henne hvordan sommeren på Ullevål har vært, kommer svaret kontant: – Den har jeg opplevd som den verste noensinne.

Jordmor forteller at det knapt er jordmødre igjen på barsel på Ullevål sykehus.

– Det er veldig få jordmødre igjen på barselavdelingen. Da jeg startet på Ullevål, var vi i rotasjon både på føden og på barsel. Vi var begge steder og opprettholdt kompetansen på begge steder. Nå fokuseres jordmødrene mot fødeavdelingen, og barsel er bemannet av sykepleiere.

Hun beskriver en utstrakt bruk av bemanning som ikke har den nødvendige kompetansen og erfaringen for å jobbe på føde- og barselavdelingen.

– På barselavdelingen er det blitt bemannet med sykepleiere. De sykeste kvinnene får dermed den mest uerfarne kompetansen. Jordmødrene må prioriteres på føden. De har vel hatt noen sykepleiere på observasjonsposten for gravide, men de har nok ikke hatt så god erfaring med det. Men i sommer har de hatt sykepleiere og medisinstudenter der også. De fleste barnepleiere har vært på barsel i sommer for å sikre noe kontinuitet, men på fødeavdelingene ble barnepleierne erstattet med medisinstudenter.

Vi spør jordmor om hvilke konsekvenser det kan ha når de som jobber på barsel ikke har den nødvendige kompetansen. Hun understreker at konsekvensene kan være kjempestore.

– Mange av disse sykepleierne er helt nyutdannet, og i sykepleierutdanning er det veldig lite om fødsels- og barselomsorg. Bare det å kjenne på en livmor som vi gjør utallige ganger for å sikre oss at den ikke står og blør, har de ikke kompetanse på. Det er helt essensielt, og kanskje noe av det vi gjør mest av alt. De har heller ingen kompetanse i det nyfødte barnet.

Vi blir fortalt at sykepleiere som jobber på barsel, får svært lite opplæring på tross av at alle som ligger på barselavdelingen er syke enten fysisk eller psykisk. – Værsågod, her er turnusen din. Gjør det beste ut av det.

Dette er også et problem for rekrutteringen til jordmoryrket. I dag må man være sykepleier før man kan videreutdanne seg til jordmor.

– Mange av sykepleierne som jobber hos oss, har lyst til å bli jordmor etterpå, men har vurdert det til at de ikke vil bli det allikevel fordi de har blitt skremt av jobben på barsel. Vi må sørge for å få en skikkelig rekruttering fordi vi er så få, men så skremmer vi de som vurderer yrket fordi arbeidssituasjonen blir så heftig.

På grunn av den alvorlige jordmormangelen på Ullevål sykehus iverksatte ledelsen en rekke tiltak denne sommeren. Jordmor forklarer hvordan disse tiltakene resulterte i at fødeavdelingen både fikk mindre plass og ble pålagt flere nye arbeidsoppgaver på toppen av de vanlige.

– For det første la de ned ABC forbigående. Det tok fra oss i hvert fall fire fødeplasser og en del barselplasser. De stengte også føde/gyn-mottaket om natten. Alle henvendelser gikk dermed rett til avdelingen. Vi hadde poliklinikkvirksomhet og avklaring i tillegg til fødsler. Det ble rett og slett for mye for en fra før av presset fødeavdeling.

Jordmor forklarer at stengingen av føde/gyn-mottaket som er dit man ringer om for eksempel fødselen har startet eller om man kjenner lite liv, har gått utover antall plasser på barselavdelingen i sommer. – Ett av to enerom på den ene barselavdelingen har blitt gjort om til undersøkelsesrom for å ta imot kvinnene som trenger å avklares.

En annen konsekvens av at oppgavene til føde/gyn-mottaket ble sendt videre til fødeavdelingen, er at kvinner har blitt holdt hjemme i fødsel lenger enn normalt.

– Nåløyet for å komme inn på Ullevål har vært enda trangere enn det pleier å være. De som går i spontan fødsel, har måttet vente ekstra lenge i sommer, for disse må jo avklares, og det har måttet gjøres på fødeavdelingen. Vi har opplevd at noen har født omtrent på parkeringsplassen på grunn av dette.

Jordmoren bekrefter at det har vært svært travelt for jordmødrene i sommer.

– Ledelsen sier at det har vært færre fødsler, men på ett døgn hadde vi 17 fødsler bare på den ene avdelingen. Det er vanskelig å planlegge denne fødekapasiteten fordi det kommer sånn bulkvis. Det har vært lite rolig i sommer. Det har stort sett vært fullt trøkk.

For at disse problemene skal løses, må de tas på alvor av ledelsen ved OUS, og det må være vilje til å løse problemene. Jordmor avslutter med å peke på at ballen nå ligger hos helsetoppene i OUS og hos politikerne.

– Jeg opplever at ledelsen på fødeavdelingen og kvinneklinikken har fått en større forståelse for problemene de siste årene, men de er bundet på hender og føtter. Problemet ligger hos den øverste ledelsen ved OUS og ikke minst på det politiske planet.

Forrige
Forrige

– Tilbudet kvinner får på barselhotellet er virkelig den verste kombinasjonen

Neste
Neste

NRK setter søkelys på manglene i fødsels- og barselomsorgen