Kort oversikt over føde- og barseltilbudet ved den nye kvinneklinikken i Bergen
[Konseptrapporten vi viser til i denne teksten er ikke lenger tilgjengelig via lenken, men du kan laste ned dokumentet som pdf her. (08.11.2023)]
I Bergen er det bygget en ny kvinneklinikk (nye KK) som skal åpne i november 2023. Planene for føde- og barseltilbudet ved nye KK er preget av et ønske om å effektivisere tilbudet og såkalte fleksible løsninger, noe som i praksis betyr at sykehuset letter sin egen arbeidsbyrde ved å redusere tilbudet til en stor andel kvinner.
Her presenterer vi planene for føde- og barseltilbudet ved nye KK. Deretter går vi inn på to aspekter ved planene som vi mener er spesielt alvorlige, nemlig forsøket på å effektivisere fødsler gjennom å gå over til å bruke såkalte multifunksjonsrom og å øke andelen kvinner som reiser hjem få timer etter fødsel.
Føde- og barseltilbudet ved nye KK står beskrevet i Fornyet konseptrapport (2013).
Føde- og barseltilbudet ved nye KK
Tre grupper fødende
De fødende deles inn i tre grupper avhengig av hva slags fødselsforløp de har. De tre typene fødselsforløp er de kompliserte fødslene og risikofødslene, de ukompliserte fødslene og fødslene som befinner seg et sted mellom ukomplisert og komplisert. Gruppen kvinner som har denne siste typen fødselsforløp, omtales som «mellomgruppen».
Helse Bergen estimerer med at 20 % av kvinnene som føder ved KK vil ha kompliserte fødsler eller risikofødsler, 40 % vil befinne seg i mellomgruppen og 40 % tilhører gruppen med ukompliserte fødsler.
Ulike typer fødetilbud
Hva slags type rom en kvinne føder på, avhenger av fødselsforløpet. Særlig kompliserte fødsler og risikofødsler skal foregå på fødestuer som primært er tiltenkt denne gruppen. Disse blir selektert på forhånd. Alle andre skal føde på såkalte multifunksjonsrom. Keisersnittfødsler vil foregå på operasjonsstuer.
Multifunksjonsrom er rom hvor man på det samme rommet skal føde og ha et kort barselopphold på 6–8 timer. Her skal kvinnene inn og ut i løpet av 24 timer – inkludert fødsel.
Ulike typer barseltilbud
Barseltilbudet varierer avhengig av type fødselsforløp, og en stor andel kvinner regnes som for friske til å få barselomsorg på sykehuset. Helse Bergen presiserer at det er de som har behov for spesialisthelsetjenester som skal få lengre barselopphold enn 6–8 timer.
Det betyr at kvinnene med ukompliserte fødselsforløp, altså minst 40 % av de fødende, etter planen skal reise hjem etter 6-8 timers observasjon på det samme multifunksjonsrommet de fødte på. Disse kvinnene vil ikke få tilbud om noe enerom eller familierom. Dette er kvinner som er for friske til at sykehuset anser dem som sitt ansvar.
Enerom eller familierom er et tilbud som gis til kvinner som sykehuset mener har behov for lengre barselopphold. Dette er kvinner som har behov for spesialisthelsetjenester for eksempel på grunn av komplikasjoner eller medisinske forhold. Disse kvinnene er syke nok til at sykehuset vil ta ansvar for dem.
Hvis de nyfødte har behov for opphold på nyfødtintensiv avdeling, vil familiene få enerom.
Kvinner med kompliserte fødsler eller risikofødsler antas å ha et barselopphold på sykehuset på seks dager. For kvinner i mellomgruppen estimeres det at de er på sykehuset i to til fire dager. For kvinnene med ukompliserte fødsler forventes det at de er utskrivningsklare 6–8 timer etter fødsel.
Føde- og barseltilbudet oppsummert
I tabellen under har vi oppsummert hvordan føde- og barseltilbudet ved nye KK vil være basert på hva slags type fødsel det dreier seg om.
Kritikkverdig reduksjon av tilbudet
Multifunksjonsrom og tidlig hjemreise som effektivisering
Ved å innføre multifunksjonsrom forsøker Helse Bergen å effektivisere fødslene på nye KK, og de beskriver selv rommene som «et resultat av en fremtidsrettet ambisjon for føde-/barselavdelingen hvor man skal føde og barsle innenfor 24 timer på det samme rommet» (Fornyet konseptrapport, s. 94).
Under gjengir vi Helse Bergens egen modell som illustrerer hva slags forløpet som venter kvinner med ukompliserte fødsler ved et multifunksjonsrom. Vi ser at forventningen er at kvinnene skal inn på multifunksjonsrommet, føde og reise hjem. Helse Bergen skriver at de regner med at de vil kunne ha omtrent en fødsel (inkludert barselopphold) i døgnet på et multifunksjonsrom.
Det samme samlebåndslignende forløpet vil ifølge planene også gjelde en del av kvinnene i mellomgruppen, noe vi kan se av modellen under som er Helse Bergens egen illustrasjon av forløpet for denne gruppen.
Modellen med multifunksjonsrom legger til grunn at svært mange kvinner ikke skal ha mer enn noen timers observasjon på sykehuset etter fødsel.
Under gjengir vi modellen for kompliserte forløp selv om det ikke er planlagt at disse kvinnene skal føde på multifunksjonsrom.
Konklusjon
Ved at flere reiser tidlig hjem, kan sykehuset ekspedere flere fødende på mindre arealer til lavere kostnader. De sparer også kostnader ved å ha færre barselkvinner å ta seg av. Det er effektivisering og maksimal plassutnyttelse, men det er ikke god fødsels- og barselomsorg.
Det er et uttalt ønske at det skal være et differensiert fødetilbud i Norge, og vår kritikk går ikke på at kvinner med ulike behov får forskjellig tilbud. En god svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg må være tilpasset den enkelte. Det vi derimot stiller oss svært kritiske til, er det faktiske tilbudet som er planlagt ved nye KK.
Tilbudet ved nye KK er bygget på et premiss om at en stor andel kvinner ikke skal få tilgang på barselomsorg på sykehuset fordi de defineres som for friske av helseforetaket. Dette er det motsatte av å møte kvinner på deres behov, for mange vil ha behov for hjelp og støtte på sykehuset i mer enn noen timer etter fødsel.
Føde- og barseltilbudet ved nye KK representerer en storstilt nedbygging og forverring av dagens fødsels- og barselomsorg. I stedet for at kvinners behov og ønsker står i sentrum, er det effektivisering og besparing som styrer utviklingen. I et av verdens mest likestilte land burde man kunne forvente seg mer.
Vil du vite mer? Vi har skrevet en lengre analyse av tilbudet.