Hvor var kvinnenes stemme, NRK?

Hva var det vi så utspille seg på Dagsnytt 18 den 8. september? NRK inviterte daværende helseminister Bent Høie til debatt om fødselsomsorgen fordi Jordmorforbundet var bekymret for pasientsikkerheten. I tillegg til Høie var leder for Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, og Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet invitert, men en viktig stemme manglet i debatten. Barselopprøret mener dette er alvorlig, og vi hadde forventet oss mer av NRK.

Hva betyr det at pasientsikkerheten er truet?

Vi fikk servert en teknisk debatt om Arbeidsmiljøloven og finansiering, men ingen av de inviterte snakket om oss som føder eller hva pasientsikkerhet innebærer for oss. For hva betyr det egentlig at pasientsikkerheten er truet? Det betyr at kvinner risikerer å bli utsatt for unødig skade enten på grunn av det helsevesenet gjør eller det de ikke gjør. Siden ingen andre gjør det, ser vi oss nødt til å komme med eksempler på situasjoner hvor kvinner risikerer unødig skade, både fysisk og psykisk, i forbindelse med fødsel og barseltid.

Risiko for unødig skade

Mange kvinner opplever å være uten jordmor i kortere eller lengre perioder av fødselen. Kravet om kontinuerlig jordmor til stede under aktiv fase av fødselen er der av en grunn, og når det ikke innfris, slik 90 % av jordmødre rapporterte om i 2019, kan det få negative konsekvenser for selve fødselsforløpet og kvinnens mentale helse. På barsel opplever mange å ikke få kvalifisert ammeveiledning. Konsekvensene kan være alvorlige som ekstreme smerter, åpne sår, infeksjoner og høyere risiko for fødselsdepresjon. Mange reiser hjem uten å ha fått informasjon om egen helse. Når det ikke er tid til å gi kvinner den omsorgen vi har krav på, risikerer vi unødig skade.

Hvor er vårt perspektiv og våre stemmer?

Fødsels- og barselomsorgen er i krise. En av tre kvinner er traumatisert etter fødsel, fødselsdepresjoner øker og ammefrekvensen synker. Altfor mange reiser hjem med fysiske og psykiske skader, og kommunene er i liten grad rustet til å fange opp kvinnene eller gi dem et tilbud. Dette alvoret kommer ikke frem i debatten på NRK. Det er ikke rart at de som er invitert ikke fremmer dette, for de gjør sin jobb og snakker fra sitt perspektiv. Derfor spør vi, hvor er stemmene til de som fødsels- og barselomsorgen er for? Det finnes organisasjoner som representerer ulike sider rundt svangerskap, fødsel og barsel som kunne vært invitert. Vi i Barselopprøret er her, og det samme er Landsforeningen 1001 dager, Bunadsgeriljaen og Landsforeningen for kvinner med fødselsskader for å nevne noen.

Hvorfor får helseministeren tale på våre vegne?

Det er i seg selv kritikkverdig at vi ikke er invitert, men det vi så utspille seg på Dagsnytt 18 var et skremmende syn. Her tillater NRK at daværende helseminister Bent Høie taler på vegne av kvinner uten å møte motstand. Høie motsier Jordmorforbundet og bruker tall trolig fra 2017 for å avvise beskrivelser av dagens forhold. Han uttaler, uten å oppgi kilder, at “de som føder sier at de opplever dette som tryggere nå enn det de gjorde for bare noen få år siden”. Vi går ut fra at han baserer seg på brukerundersøkelsen fra 2017. Denne inneholder verken ordene trygg eller trygghet, og spørsmålene som ble stilt, spør ikke om opplevd trygghet. Vi har tidligere skrevet om hvorfor det er uredelig å bruke denne undersøkelsen slik, og det overrasker oss at NRK lar dette passere.

Fratar oss troverdighet

Hva skjer når NRK lar helseministeren få komme med slike påstander uhindret? De gir ham definisjonsmakten. I debatten gjør det at han får definere virkeligheten, og dermed slipper han å stå til ansvar for bekymringsmeldingen til Jordmorforbundet. Han blir ikke utfordret på dette fra NRKs side, og han gis dermed rom til å erklære at alt står bra til med fødselsomsorgen – samme hva jordmødrene eller kvinnene som føder sier. På et overordnet nivå mener vi at det bidrar til å frata kvinner troverdighet når de ytrer seg om sine negative erfaringer med fødsels- og barselomsorgen. I maktbalansen mellom helseministeren og den enkelte kvinne, taper kvinnen. Hennes historie fremstår som et uheldig enkelttilfelle. For hvordan skal den jevne borger tro noe annet når vi til stadighet hører at Norge har verdens beste fødsels- og barselomsorg?

NRK har et ansvar

I saker hvor kvinner forteller om sine erfaringer i media, er det vanlig at sykehuset eller andre aktører med makt gis rett til tilsvar. Som pasient er man alltid den svakere part når man kritiserer helsevesenet. Man har verken autoriteten som en fagbakgrunn gir eller ressursene et helseforetak har. Vi spør oss om det ikke er medienes rolle å utfordre makten i stedet for å understøtte den slik vi så på Dagsnytt 18? Det er på tide at retten til tilsvar også praktiseres andre veien. Når NRK arrangerer debatter hvor man diskuterer fødsels- og barselomsorgen, bør det være en selvfølge at representanter som kan snakke fra vårt perspektiv, er til stede. Vi håper dette var siste gang vi så NRK tillate at en person med makt uimotsagt snakker på vegne av oss uten at vi er til stede. Vi håper dessuten at vi ikke ser lignende takter fra den kommende helseministeren.

Forrige
Forrige

Debatt på Dagsnytt 18 (transkripsjon)

Neste
Neste

#Valg2021 – Hvem har den beste fødsels- og barselpolitikken i landet?