Debatt på Dagsnytt 18 (transkripsjon)

Dette er en transkripsjon av første del av debatten på Dagsnytt 18 den 8. september 2021.

Espen Aas: Samtidig som statsminister Erna Solberg oppfordret oss til å føde flere barn, så slår de ansatte i fødselsomsorgen alarm.

Jordmormangelen er så akutt at det går på sikkerheten løs, mener Jordmorforbundet. Og sist torsdag hadde forbundet møte med sine tillitsvalgte over hele landet.

Introduserer Hanne Charlotte Schjelderup

I juni varslet dere om at situasjonen var kritisk. Hva kom frem på møtet nå i høst?

Hanne Charlotte Schjelderup: Jordmødrene var tydelige på at det var en krevende sommer. Det har vært stor grad av ekstraarbeid, plassmangel, sammenslåtte avdelinger og mangel på folk, et veldig høyt sykefravær og tusenvis av udekte jordmorvakter. Vi ser at fødselsomsorgen har store utfordringer, det har vi varslet over lang tid, og vi ser ikke de nødvendige tiltakene komme på plass som skal styrke bemanningen. Det uroer jordmødrene. Vi er opptatt av å ha et godt tilbud. Allerede i 2019 så varslet Riksrevisjonen om at jordmormangelen går utover pasientsikkerheten. Vi har ikke sett øremerkede midler til å styrke fødselsomsorgen, og det er alvorlig, for nå er vi i den situasjonen at jordmødre slutter på grunn av for høyt arbeidspress. Dette må vi stoppe med øremerkede midler.

Espen Aas: Mener du at dette går på sikkerheten løs nå?

Hanne Charlotte Schjelderup: Jordmødre ser at vi har strukket oss veldig langt i sommer, og vi er tydelige på at dette går utover pasientsikkerheten. De tillitsvalgte har ønsket tilsyn på flere av landets sykehus, deriblant Kalnes. Vi har såpass mange brudd på arbeidsmiljøloven som for eksempel i Stavanger, der er det varslet 450 brudd i løpet av sommerperioden, og det er veldig høyt. Sørlandet har hatt 1168 timer overtid. 106 brudd på arbeidsmiljøloven og sånn kan vi egentlig fortsette. Sånn er det på flere av landets store sykehus. Det er alvorlige bemanningsutfordringer, og vi savner tiltak. Og vi savner at helseministeren bevilger nok penger i statsbudsjettet til et styrket fødetilbud, slik vi ble lovet i fjor sommer.

Espen Aas: Men samtidig kom det en rapport fra Helsedirektoratet i fjor som du også var med på, og der ble det konkludert med at Norge er et av de landene i verden der vi har best fødselsomsorg og at det er trygt å føde i Norge. Hvordan harmonerer rapportmedvirkeren deg og det du sier nå?

Hanne Charlotte Schjelderup: Den rapporten var veldig viktig. Helsedirektoratet slo fast i den rapporten at dagens finansieringsmodell ikke egner seg godt nok til fødselsomsorgen. Det var tydelige mangler. Derfor var helseministeren krystallklar på at bemanningen må styrkes.

Espen Aas: Hvordan kan man i en rapport konkludere at det er trygt å føde, og så sier du nå at det går på pasientsikkerheten løs? Jeg tror at veldig mange av de som hører og ser på tenker på det som to forskjellige ting.

Hanne Charlotte Schjelderup: Rapporten ble ferdig i mars i fjor. Siden den tid har vi hatt møter med våre tillitsvalgte. Anbefalingene i rapporten er ikke blitt implementert godt nok i praksis i foretakene. Grunnen til det er at det ikke er blitt bevilget nok penger til å styrke fødetilbudet. I statsbudsjettene så er ikke dette prioritert.

Espen Aas: Hvis jeg stiller deg et direkte spørsmål om det er trygt eller ikke å føde i Norge, kan du da svare kort?

Hanne Charlotte Schjelderup: Vi ser at pasientsikkerheten er truet. Vi ønsker tilsyn på flere av landets fødeavdelinger fordi bemanningssituasjonen er alvorlig.

Espen Aas : Bent Høie, hvordan svarer du på bekymringene fra tillitsvalgte og forbundet?

Bent Høie: Jeg forstår bekymringen, for her er vi jo helt enige om utfordringene, og det var jo bakgrunnen for at jeg ba om den rapporten og har bedt helseforetakene om å følge den opp. Og så har det vært ekstra krevende denne sommeren. Det skyldes i hovedsak to ting. Det ene er at bemanningssituasjonen ble vanskeligere fordi på grunn av pandemien så har man hatt større utfordringer med å få vikarer fra utlandet. For det andre så er det den gode nyheten at det er blitt født flere barn. Det betyr at det har vært en hektisk sommer, så jeg forstår veldig godt at ansatte på sykehusene har opplevd denne sommeren som ekstra krevende.

Espen Aas: Går det på pasientsikkerheten løs?

Bent Høie: Norge har en veldig god fødselsomsorg, blant de beste i verden og den har og blitt bedre under meg som helseminister. Og de som føder sier at de opplever dette som tryggere nå enn det de gjorde for bare noen få år siden, og det er mindre skader og ulykker. Men jeg er helt enig med forbundet i at den kvaliteten den skal vi ikke ta for gitt fordi det er mer avanserte fødsler nå. Arbeidshverdagen for jordmødrene på de store fødeavdelingene er mer krevende, så min beskjed til sykehusene er at grunnbemanningen skal opp. Og det har de også fått penger til i budsjettet.

Espen Aas: Så pengene er der?

Bent Høie: Det er ikke pengene det har stått på. Pandemien har gjort at det ikke har blitt fulgt opp så sterkt som jeg ba om. Denne regjeringen har startet med noe av det viktigste som var å øke antall jordmødre i kommunene og det har vi gjort.

Forrige
Forrige

Oslo universitetssykehus har nå stengt en hel barselavdeling for å spare penger

Neste
Neste

Hvor var kvinnenes stemme, NRK?