Fødselsrift – hva så?

Visste du at over 8 av 10 førstegangsfødende vil få en fødselsrift og at rundt 70 % må sy selv om riften ikke er alvorlig. Likevel finnes det lite forskning fra Norge om kvinners opplevelser rundt det å få en fødselsrift og om hva slags informasjon de får fra helsevesenet.

Det bestemte jordmorstudentene Hedda Hortemo og Sigrid Gundersen seg for å gjøre noe med i sin masteroppgave. De lagde en spørreundersøkelse og fikk inn over 2000 svar fra kvinner om deres erfaringer med å få en fødselsrift eller et klipp. Et klipp regnes som en grad 2-rift. Alle grader av rifter ble inkludert, og både første- og flergangsfødende ble spurt.

De fant ut at 83 % av kvinnene ønsket informasjon om sin fødselsrift, men at bare 67 % fikk det. De fant også ut at informasjonen kvinnene fikk, varierte veldig. Det var vanlig å få informasjon om sting, smerter, smertestillende og tilheling. Mye sjeldnere ble det snakket om hvor man skulle ta kontakt hvis man hadde problemer med riften etter at man kom hjem. Det var også sjeldent kvinnene fikk informasjon om samleie, selv om samleie, intimitet og kjærlighetsforhold er noe av det kvinnene bekymret seg aller mest for etter fødsel.

Det viktigste funnet er at kvinner som har fått informasjon om fødselsriften, hadde mye mindre utfordringer og bekymringer enn kvinner som ikke hadde fått informasjon. Det var også mye større sannsynlighet for at de oppsøkte hjelp dersom de hadde behov for det. Dette gjelder for alle typer fødselsrifter.

Likevel er det i dag kun en svak anbefaling i retningslinjen for barselomsorgen om at kvinner med rift grad 3 og 4 får muntlig og skriftlig informasjon og henvisning til fysioterapeut. Det står ingenting om informasjon til kvinner rift grad 1 og 2.

Dette er i stor kontrast til England. I de engelske retningslinjene er det et eget kapittel om perinealhelse etter fødsel. Jordmødre oppfordres til å gi kvinner god informasjon om hva de skal være oppmerksomme på relatert til fødselrift. Det gjelder både hygiene, infeksjonsfare, smerter og mer.

Den aktuelle masteroppgaven i jordmorfag heter «Fødselsrift – hva så?». I denne oppgaven undersøker de kvinners vurdering av informasjon om fødselsrift mottatt på barselavdelingen, oppfølgingen de mottar, og betydningen av informasjon for bekymringer, utfordringer og mestring av fødselsriften de første seks måneder etter fødsel.

Funnene de har gjort gir en viktig pekepinn på hva slags informasjon kvinner ønsker seg, hvorfor informasjon er viktig og hva som må på plass for at barselomsorgen skal bli bedre. Vi anbefaler alle som er interessert i å lese oppgaven fordi den bidrar til å utdype kunnskapsgrunnlaget vi har om barselomsorgen.

Du finner masteroppgaven om fødselsrifter her: Fødselsrift – hva så?

Hva slags informasjon hadde du trengt? Svar på spørreundersøkelsen vår!

Vi i Barselopprøret mener det er behov for bedre informasjon til alle kvinner som har fått en fødselsrift.

Hjelp oss å gjøre barselomsorgen bedre ved å svare på noen korte spørsmål. Spørreundersøkelsen er tilgjengelig frem til og med søndag 14. april 2024.

Du vil få tre spørsmål:

1. Hvilken grad av fødselsrift fikk du ved siste fødsel?

2.Var du førstegangs- eller flergangsfødende ved siste fødsel?

3. Hva slags informasjon hadde du ønsket å få av helsepersonell om fødselsriften?

Spørreundersøkelsen er anonym, og svarene kan ikke kobles til deg.

Forrige
Forrige

Hva slags informasjon ønsker kvinner å få om fødselsrift?

Neste
Neste

Barselopprørets kommentarer til Abortutvalgets utredning