Hva slags informasjon ønsker kvinner å få om fødselsrift?

Vi i Barselopprøret mener det er behov for bedre informasjon til alle kvinner som har fått en fødselsrift.

Derfor lagde vi en undersøkelse der vi spurte kvinner om hva slags informasjon dere hadde ønsket å få av helsepersonell om fødselsriften.

Over 350 personer tok seg tid til å svare. Her har vi oppsummert noen av de viktigste tilbakemeldingene fra kvinnene. Alle sitatene er hentet fra fritekstsvarene i undersøkelsen.

Hva viser funnene?

Først og fremst. Kvinner vil ha informasjon om fødselsriften sin. Mange etterlyser mer informasjon allerede i svangerskapet siden det er såpass vanlig å få en rift. Flere påpeker at man også burde få mer informasjon før man blir sydd etter fødsel. For enkelte var den opplevelsen veldig smertefull og vanskelig.

Informasjon om hvor det var rift og hvor det var sydd.
— En mamma

Kvinner etterlyser helt grunnleggende informasjon om selve riften. De vil vite hvilken grad de har fått, hvor riften er og hvor mye de har blitt sydd. Mange etterlyser tegninger/visuell informasjon slik at det er lettere å forstå hva som har skjedd med underlivet deres.

Hvordan skal man gå på do i den første perioden?
— En mamma

Kvinner savner informasjon om hvor lenge det er normalt å ha smerter og hvor vondt det skal gjøre. De trenger informasjon om smertelindring og smertestillende. I tillegg trenger de råd om hygiene og om toalettbesøk.

Kvinner vil vite hvor lang tid det tar før riften gror, hvordan de skal oppdage tegn på infeksjoner og når de skal oppsøke hjelp. De lurer på hva en rift vil bety for en senere fødsel, om de vil bli helt bra og hva de kan gjøre/ikke gjøre den første tiden.

De ønsker skriftlig og muntlig informasjon før de reiser hjem fra sykehuset.

Info om hvorfor det blei klippet og også info om dette før fødsel. Jeg hadde ikke tenkt på dette før jeg fikk beskjed om “nå må vi klippe” og vipps så var det gjort.
— En mamma

Flere kvinner som ble klippet, forteller at de ikke ble informert i forkant eller at de ikke fikk mulighet til å samtykke før dette ble gjort. For mange har dette vært vanskelig i etterkant, og noen forteller om følelsen av å miste kontrollen over kroppen sin. Kvinner ønsker bedre informasjon om klipp og mulighet til å samtykke.

Terskelen for å oppsøke lege alle tre gangene var høy, fordi jeg følte jeg var en byrde på helsevesenet og at det var “normalt” å ha vondt og problemer nedentil i lang tid etter en fødselsskade.
— En mamma

Kvinner ønsker informasjon om hvor de kan ta kontakt dersom de har plager etter at de har blitt skrevet ut fra sykehuset. I tillegg er mange usikre på når det er alvorlig nok til at de bør oppsøke hjelp. Kvinner ønsker tettere oppfølging etter fødselsrift. Mange etterlyser at riften sjekkes automatisk før hjemreise og på seksukerskontroll.

Mange ønsker sjekk hos helsepersonell med særlig kompetanse på bekkenbunn, slik som fysioterapeuter som er spesialisert i kvinnehelse eller en gynekologisk undersøkelse. Kvinner vil ha mer informasjon om gjenopptrening av bekkenbunn og om trening.

Men hadde jeg fått informasjon om hva som kunne “gå galt” pga rifta (ettervirkninger) hadde jeg tatt kontakt med fastlege mye tidligere og vært spart for mye bekymring, grubling, smerter og manglende sexliv.
— En mamma

Kvinner trenger mer informasjon om intimitet og samleie. Flere er redde for å ha sex, og mange sliter med smerter i lang tid.

Sist, men ikke minst, forteller en del kvinner at de har behov for informasjon som går utover det rent fysiske. Også de psykologiske aspektene ved å få en rift bør ivaretas.

Hva gjør en alvorlig fødselsrift med psyken?

Flere kvinner som svarte på undersøkelsen vår hadde fått en rift grad 3 eller 4. De ønsket mye av den samme informasjonen som kvinner med rift grad 1 og 2: informasjon om opptrening, sex, sårstell, smerter og tilheling blant annet.

Men i tillegg etterlyste nesten alle informasjon om de psykologiske aspektene ved å få en alvorlig fødselsrift. Flere kvinner forteller at de opplever det som et traume å få en rift grad 3 eller 4. En skriver at hun føler seg ødelagt, mens en annen forteller at hun strevde med mye frykt for fremtiden.

Mange frykter hvilke konsekvenser riften vil få for livene deres og lurer på om de noen gang vil bli bra igjen. De etterlyser informasjon og støtte som ikke bare handler om den fysiske helsen, men også om den psykiske.

Kvinnene har behov for å bearbeide de mentale utfordringene etter riften. Det kan for eksempel være å snakke om følelsene rundt det å lekke urin og avføring. Konsekvensene av å ikke få bearbeidet en alvorlig fødselsskade kan være store for enkelte. Det kan påvirke kvinners mentale helse i lang tid etter fødselen. Flere forteller om varige traumer eller at de har fått PTSD-diagnose. Det kan også påvirke kvinners valg om å få flere barn eller ikke.

Vi bør ta disse tilbakemeldingene på stort alvor. Kvinners psykiske helse må også ivaretas etter at man får en alvorlig fødselsrift.

Nå skal retningslinjen for barselomsorgen oppdateres. Vi håper at kvinners tilbakemeldinger vil være med på å forme de nye anbefalingene.

Mitt hovedbudskap er at helsepersonell MÅ læres opp i hvordan de skal ivareta kvinner med rifter uansett grad. Særlig den psykologiske biten.

Kvinner må få informasjon om hva riften er, konsekvenser, hvor de kan få hjelp, men særlig trygging i at vi ikke trenger skamme oss, at dette skal gå bra [...]

Vi må få klippekort (sic!) hos medisinsk personell som BÅDE kan medisin OG psykologi/ivaretakelse.
— En mamma

Vil du vite enda mer? Da kan du lese den mer detaljerte rapporten vår. Klikk på knappen under for å laste ned dokumentet.

Forrige
Forrige

Sharing stories: Marina Tjetland’s comic book about birth

Neste
Neste

Fødselsrift – hva så?