Barselopprørets kommentarer til Abortutvalgets utredning

Abortutvalget leverte sin utredning Abort i Norge – Ny lov og bedre tjenester i desember 2023. Utredningen ble deretter sendt på høring. Her kan du lese Barselopprørets høringsinnspill i sin helhet.

Barselopprøret vil med dette svare på høringen vedrørende NOU 2023: 29 Abort i Norge – Ny lov og bedre tjenester.

Barselopprøret er en ideell organisasjon som jobber for bedre svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg i Norge. Vi vil derfor primært gi innspill på de delene av Abortutvalgets utredning vi anser for å omhandle svangerskapsomsorg.

Innledningsvis vil vi takke Abortutvalget for å ha gjort en grundig jobb med et viktig tema. Vi setter spesielt pris på at utvalget har lagt vekt på kvinners egne opplevelser med abort.

Barselopprøret vil påpeke følgende:

Informasjon og veiledning til kvinner som vurderer eller gjennomfører abort

Barselopprøret deler utvalgets bekymring for at mange kvinner ikke får god nok informasjon i forkant av en abort, herunder praktisk informasjon om forløpet, og at rutinene for å gi slik informasjon varierer mellom ulike sykehus. Vår kunnskap tilsier dessuten at det er lite veiledning og psykososial støtte tilgjengelig for den gravide ved fosterdiagnostiske funn – et eksempel på en situasjon hvor abort aktualiseres.

Vi understreker at kvinnene allerede har en lovfestet rett til forståelig og tilstrekkelig informasjon om helsetjenester de tilbys, jf. pasient- og brukerrettighetsloven. Det er også avgjørende at helsepersonell som gir veiledning, har riktig kompetanse, både medisinskfaglig og innen pasientkommunikasjon.

Barselopprøret støtter utvalgets forslag om at gravide som vurderer abort, skal ha en lovfestet rett til veiledning fra helsepersonell i de tilfeller hvor kvinnen selv ønsker det. Videre støtter vi forslaget om at gravide som søker abort, skal få individuelt tilpasset informasjon om abortforløpet, metode, rettigheter og medisinske konsekvenser, samtidig som den generelle informasjonen fra helsemyndighetene om abort standardiseres og gjøres lett tilgjengelig via helsenorge.no.

Smertelindring ved abort

Forskning konkluderer med at mange kvinner får utilstrekkelig informasjon om forventet smertenivå ved medikamentell abort. Mange får heller ikke tilstrekkelig smertelindring.

Barselopprøret vil understreke viktigheten av at det gis adekvat smertelindring ved abort, også når aborten gjennomføres hjemme. Det kan være at et standardisert pasientforløp ved provosert abort og/eller en nasjonal faglig retningslinje for abort, slik utvalget foreslår, vil bidra til dette. Standardforløp/retningslinjer må imidlertid være basert på kunnskap om kvinners erfaringer med abort, noe som fordrer brukermedvirkning, samt oppdatert forskning, jf. punktet under om kontinuerlig forbedringsarbeid.

Oppfølging i etterkant av en abort

Det er ingen rutinemessig oppfølging etter hverken spontan eller provosert abort. Behovene vil variere fra bekymringer omkring fysisk helse til psykiske reaksjoner etter en abort, til spørsmål rundt prevensjon eller et eventuelt neste svangerskap.

Barselopprøret mener at oppfølging etter abort bør være et tilbud til alle kvinner som ønsker det. Vi støtter Abortutvalgets forslag om at den som har gjennomgått provosert abort, skal få tilbud om oppfølgingssamtaler i helsetjenesten. Det samme bør for øvrig gjelde etter spontanabort.

Kontinuerlig forbedringsarbeid

Som det står i utredningen (s. 127): «Alle som yter helsetjenester etter spesialisthelsetjenesteloven og helse- og omsorgstjenesteloven, har plikt til å sørge for at virksomheten jobber systematisk for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet.»

Brukermedvirkning er en sentral del av det kontinuerlige forbedringsarbeidet i helseforetakene. Vi er derfor svært positive til utvalgets forslag om at «en nasjonal undersøkelse om pasientopplevelser og pasienterfaringer blant kvinner som tar abort gjennomføres av Folkehelseinstituttet» og «pasient- og brukerundersøkelsene ved helseforetakene oppdateres med egne spørsmål til abortpasienter (både selektiv abort og spontanabort)». Vi støtter også utvalgets anmodning om en bredere satsning på forskning på abort i Norge, innen flere fagdisipliner.

Reell brukermedvirkning fordrer også at gravide kvinner blir hørt gjennom bruker- og interesseorganisasjonene. I den sammenheng berømmer vi departementet for å ha sendt ut denne høringen bredt, men vil samtidig tillate oss å bemerke at også Barselopprøret ville vært en naturlig høringsinstans.

Forrige
Forrige

Fødselsrift – hva så?

Neste
Neste

Barselomsorgen er nok en gang veid og funnet for lett