Blir det 16 uker sommerstenging på Helgeland?

Styret i Helgelandssykehuset skulle ta endelig stilling til spørsmålet om sommerstengte fødesteder i sitt møte 13. desember, men har utsatt avgjørelsen.

Her kan du lese mer om saken og det engasjementet den har skapt. Du får også en rekke tips til hva du kan gjøre.

På Helgeland har man i en årrekke praktisert alternerende sommerstengning av fødetilbudene. Tradisjonen tro har Helgelandssykehuset slike planer også for 2023, men denne gangen ønsker sykehusledelsen å doble antall uker som fødeavdelingene skal være stengt i Mo i Rana og Sandnessjøen, fra 8 til 16 uker. Det er altså stenging en tredjedel av året. I tillegg kan fødestuen i Brønnøysund bli stengt i 8 uker kommende sommer.

I sakspapirene for møtet 13. desember, la man opp til at sykehusstyret skulle vedta dette forslaget. Utvidet sommerstengning er i utgangspunktet del av en tiltakspakke for å spare penger. Sykehuset anslår at det vil gi dem en økonomisk gevinst på ca. 3,2 millioner kroner. Senere har sommerstengingen blitt skilt ut som en egen styresak, og i denne legges det stor vekt på den generelle mangelen på gynekologer og jordmødre som man ser over hele landet.

Saken er nå utsatt, og årsaken er at flere i styret mente at saksgrunnlaget var for tynt til å kunne fatte noen beslutning. Flertallet mente at konsekvensene for de fødende ikke var godt nok kartlagt. Administrasjonen skal derfor komme tilbake med mer informasjon på et nytt, ekstraordinært styremøte i januar.

En region med store avstander

Helgeland består av 19 kommuner, som til sammen utgjør rundt halvparten av arealet til Nordland fylke. Regionen har over 80 000 innbyggere, og tre fødesteder: fødeavdelinger i Mo i Rana og Sandnessjøen, samt en fødestue i Brønnøysund. Nærmeste kvinneklinikk ligger i fylkeshovedstaden Bodø.

Kart over fødeinstitusjonene som ligger under Helgelandssykehuset: fødestua i Brønnøysund (oransje), fødeavdelingen i Sandnessjøen (rødt) og fødeavdelingen i Mo i Rana (blått)

Mange innbyggere på Helgeland har allerede lang reisevei til sitt fødested. For eksempel har de som sokner til sykehuset i Sandnessjøen en medianreisetid på 1 time. NRK har laget en oversikt over kjøretid til nærmeste fødested for alle landets kommuner, basert på tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I øykommunen Træna på Helgeland er medianreisetid til nærmeste fødested 7 timer.

Plassering av Træna (gult), fødestua i Brønnøysund (oransje), fødeavdelingen i Sandnessjøen (rødt), fødeavdelingen i Mo i Rana (blått) og kvinneklinikken i Bodø (lilla)

En betydelig andel helgelendinger bor uten fastlandsforbindelse, slik at de må kombinere sjø- og veitransport for å komme seg til fødestedet sitt. Disse er også nødt til å sjekke rutetabellen og vente på neste ferje når de skal reise, med mindre det er så akutt at de får ambulansetransport. I tillegg er dette en værhard del av landet hvor regulariteten av både vei-, båt- og lufttransport kan være begrenset.

Med sommerstengt blir det nødvendigvis enda lengre reiser for de fødende. For eksempel tar det i overkant av 3 timer å kjøre fra Brønnøysund til Sandnessjøen hvis man kjører via innlandet, eller rett i underkant av 3 timer hvis man reiser kystveien – ventetid på to ferjestrekninger ikke inkludert.

«Potensielt livstruende komplikasjoner øker parallelt med avstand, men en time avstand er grensen for der vi ser betydelig risiko for fødende,» sier leder av Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, i NRKs sak.

Alvorlige konsekvenser for fødende

Flere kvinner har stått fram og fortalt om hvilke konsekvenser denne typen stenging allerede har fått. Dagsavisen viet i desember en lang spesialreportasje til slike fødselshistorier.

Både NRK og iSandnessjøen har fortalt historien til Mariell Silvik Andersen, bosatt i øykommunen Herøy, som endte opp med å måtte føde fastspent i ambulansebåten. Hennes nærmeste fødested, fødeavdelingen i Sandnessjøen, var stengt.

Ingrid Leiråmo fra Dønna var nødt til å kjøre helt alene i over to timer til sykehuset i Mo i Rana med sin døde baby i magen fordi hennes nærmeste fødeavdeling, den i Sandnessjøen, var stengt. Både Dagsavisen og NRK har fortalt hennes historie.

I sin risikoanalyse for sommerplanene, skriver Helgelandssykehuset at slike medieoppslag skaper «stor og unødig utrygghet blant gravide».

Helseministeren møtte helgelendingene

I november besøkte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol de tre sykehusene som utgjør Helgelandssykehuset, og ble møtt av protester mot blant annet kutt i fødetilbudet. Der gjentok hun sitt faste budskap om at trygge helsetjenester er helseforetakenes, i dette tilfellet Helse Nords, ansvar. På spørsmål fra Dagsavisen om hun anser fødetilbudet på Helgeland som trygt, tatt i betraktning de sterke pasienthistoriene som er kommet fram i media, svarer Kjerkol følgende:

«Jeg vil ikke bruke karakteristikker. Det er noen som har ansvaret for at det er trygt, og etter loven er det sykehuset lokalt, og fagfolkene som har riktig kompetanse. Det gjør inntrykk å høre en sånn historie fra Dønna, men det helseministeren kan bidra med, er å utdanne nok fagfolk slik at vi sikrer at de jobber i den offentlige barselomsorgen.»

Dette er altså det samme budskapet som regjeringen hadde angående årets sommerstenging, nemlig at alt står bra til, at sommerstenging er trygt og at dette er helseforetakenes, ikke politikernes, ansvar.

Ansatte er kritiske

Jordmødrene på sin side, slår full alarm. Jordmorforbundet mener sparetiltakene vi nå ser flere steder i landet, er grov systemsvikt som går utover både kvaliteten og pasientsikkerheten. Jordmødre i Sandnessjøen er også sjokkerte og bekymret.

Foretakstillitsvalgte hos Helgelandssykehuset er kritiske, og sier blant annet dette i en protokolltilførsel fra et drøftingsmøte med arbeidsgiver:

«Tillitsvalgte er bekymret og kritisk til forslag om å utvide til 8 + 8 uker alternerende stengte fødeavdelinger på Helgelandssykehuset. Vi mener det ikke er tilstrekkelig undersøkt og belyst hvordan stengte fødeavdelinger oppleves av fødende på Helgeland. Tillitsvalgte ber om at Helgelandssykehuset undersøker dette før man vurderer innføring av 8 + 8 sommerstengte fødeavdelinger. Dette anses som svært viktig da man vet at fødeopplevelse har stor betydning for psykisk helse i barseltiden, og psykisk uhelse i barseltiden vil kunne kreve økt bruk av andre helsetjenester og være av stor betydning for familier. Det står at ‘utviklingen av tjenestetilbudet skal være i tråd med befolkningens behov, der pasientene skal oppleve kvalitet, trygghet og respekt’, og vi klarer ikke se at å utvide tid for stengte fødeavdelinger er i tråd med dette.»

Den norske jordmorforening og Norsk sykepleierforbund sier blant annet dette i sin protokolltilførsel:

«Selv om tall fra sommerstengte fødeavdelinger på Helgeland sier at det ikke har vært flere uønskede hendelser enn resten av året, så er det å ha store deler av fødselen mens man er under transport uten mulighet for fosterovervåkning og smertelindring, ikke god fødselsomsorg. Mange har allerede lang reisevei til nærmeste fødested, men flere bør ikke få det. Uro og engstelse i forkant av fødsel og negativ fødselsopplevelse kan få store konsekvenser for psykisk helse, ammestart og tilknytning. Dette vil være belastende for samfunnet på lengre sikt.»

Videre er de skeptiske til de faktiske økonomiske innsparingene, og skriver:

«Vi skulle ønske at noen fra fagmiljøet hadde vært med i arbeidet med å undersøke den økonomiske besparelsen av dette tiltaket. Det er mange faktorer som kommer inn her og stengte fødeavdelinger har innvirkning på mange områder. Vi er usikre på om alle momenter er tatt med i beregningen.»

Politiske reaksjoner

Nordland fylkesting har kommet med en felles uttalelse hvor de ber helseministeren gripe inn med strakstiltak for å stanse de foreslåtte kuttene i fødetilbudet på Helgeland. Videre ber de om at «det regjeringsoppnevnte utvalget som har fått i oppdrag å se på endringer innafor foretaksmodellen også må få en klar instruks om å utredealternativer til foretaksmodellen for å finne modeller som sikrer en mindre sårbar fødselsomsorg». I samme uttalelse gir de også sin støtte til barselopprøret og kravene de fremmer for en bedre fødselsomsorg over hele landet.

Samtlige ordførere på Helgeland har gått sammen og skrevet et brev til Helgelandssykehuset hvor de kritiserer planene for den kommende sommeren, og peker på at dette vil resultere i et dårligere tilbud for innbyggerne i kommunene. De stiller også spørsmål ved om helseforetaket ikke anser transport i fødsel og transportfødsel for uønskede hendelser, og hva sykehusledelsen legger i at sommerstengning har gått «bra» tidligere. Ordførerne er tydelige på hva deres erfaring med sommerstengte fødeavdelinger er, og skriver blant annet følgende i brevet:

«Vår erfaring med sommerstengte fødeavdelinger er at det skaper utrygghet og uforutsigbarhet for de gravide, og større risiko for transport under fødsel og transportfødsel. Et tilfredsstillende fødetilbud er helt grunnleggende for at det skal oppleves trygt og godt å bo på Helgeland. Innbyggernes familieplanlegging bør ikke styres av Helgelandssykehusets budsjetter.»

Lederen for Nordland SV, som selv er høygravid og bosatt på Helgeland, har også vært ute og kritisert Helgelandssykehusets sommerstengingsplaner. 

Også flere næringsforeninger på Helgeland sluttet seg til kritikken. De skriver i et åpent brev:

«Det skal ikke oppleves som utrygt å føde på Helgeland. Når Helgelandssykehuset ønsker å utvide tiden fødeavdelingene i Sandnessjøen, Brønnøy og i Mo i Rana holder stengt, er dette dramatisk. Vi har lange avstander på Helgeland, og de gravide og deres nærmeste berøres sterkt ved økt uforutsigbarhet og lange reiseveier.»

Sykehuset anser det som trygt

Administrerende direktør ved Helgelandssykehuset, Hanne M. Frøysov, skriver i sin vurdering av saken til styret at hun anser sommerstengning av fødeavdelingene for å være trygt. Videre skriver hun:

«Det vurderes at utvidet periode for alternerende stenging vil føre til en forbedret situasjon for pasientsikkerheten samlet gjennom året sammenlignet med om man har 4+4 uker stengt. Vurderingene forutsetter at det iverksettes kompenserende tiltak slik det har vært gjort i stengeperioder tidligere. På grunn av den enklere transportsituasjonen i sommerhalvåret anbefales det å plassere mest mulig av den altererende stengingen til sommerhalvåret. ROS-analysen og erfaringen fra stengte fødeavdelinger gjennom mer enn 10 år, både ved Helgelandssykehuset og andre sykehus i Norge, gir ikke indikasjon på at tiltaket ikke vil være trygt. Tiltaket er beregnet til å gi 3,2 mill i reduserte utgifter for de ytterligere 8 ukene med alternerende stenging. Det har vært mye oppmerksomhet i media rundt forslaget. Mange av oppslagene kan skape utrygghet blant de fødende. Dersom tiltaket vedtas er det viktig at Helgelandssykehuset klarer å få ut tilstrekkelig riktig informasjon.»

Helgelandssykehuset har publisert denne informasjonen om sommerstengning på sine nettsider.

Styremøtet i Helgelandssykehuset 13. desember kan ses i opptak her.

Hva kan du gjøre?

Det er flere ting du kan gjøre for å vise motstand mot sommerstengte fødesteder, enten du er direkte berørt eller ikke.

  • KLAG
    Du har rett til å selv velge fødested. Dersom fødestedet ditt holder periodevis stengt, kan du klage. Det samme gjelder selvsagt hvis du har hatt en dårlig opplevelse med tidligere sommerstengning. En klage trenger ikke være lang, og den trenger ikke henvise til lovparagrafer. Bruk gjerne Barselopprørets klageguide. Pasient- og brukerombudet kan også hjelpe deg å skrive klage, og uansett kan du gjerne sende kopi av klagen til dem.

    • Adresse for klager som gjelder sykehusene på Helgeland er:
      Helgelandssykehuset HF
      Postboks 601
      8607 Mo i Rana

  • SI DET TIL EN POLITIKER
    Fortell «din» politiker at du reagerer på planene om å sommerstenge fødestedene på Helgeland, enten det er ordføreren i kommunen din eller den du har vært med og stemt inn på Stortinget. Oversikt over hvem som representerer Nordland på Stortinget finner du her.

  • DELTA I DEBATTEN
    Skriv et leserinnlegg og send det til lokalavisen din. Eller du kan ytre deg i sosiale medier med emneknaggene #sluttåkutte og #barselopprøret.

  • FORTELL HISTORIEN DIN
    Har du hatt en negativ opplevelse knyttet til sommerstengte fødeavdelinger? Eller er du gravid og påvirket av den planlagte sommerstengningen? Hvis du kunne tenke deg å fortelle historien din, så kan det bidra til å skape forståelse for hvordan stengte fødesteder påvirker folk. Send den gjerne til historie@barselopproret.no, eller du kan ta kontakt med en journalist enten i lokalavisen din eller i riksmedia.

Forrige
Forrige

Intervju med jordmor Christina Hernandez Engelhart

Neste
Neste

Stokmarknes-saken: korrespondanse med Nordlandssykehuset