Stokmarknes-saken: korrespondanse med Nordlandssykehuset

Da det ble kjent at Nordlandssykehuset hadde omgjort fødeavdelingen på Stokmarknes til en fødestue, sendte vi dem en rekke spørsmål i to e-poster. Spørsmålene og svarene finner dere her.

E-post datert 25. november 2022

Spørsmål 1

Har Nordlandssykehuset sendt ut informasjon til kvinnene med fødeplass på Stokmarknes om endringen fra fødeavdeling til fødestue og hva det innebærer i praksis? Eller har kvinnene måttet lære dette gjennom oppslag i lokalavisa?

Svar

Vi har alt vårt fokus på pasientsikkerhet, og vi gjør alt vi kan med tanke på informasjon til den enkelte kvinnen. Vi har prioritert å bruke de siste dagene på å informere hver enkelt gravid som er nærmest terminen her hos oss. De gravide kalles inn til samtale, selektering og informasjon.

I det videre vil det bli rutine for seleksjon i uke 36. Det utarbeides informasjon til de som er gravide som de får tildelt.

Spørsmål 2

Hvor mange kvinner blir påvirket av dette? Men andre ord, hvor mange har fødeplass på Stokmarknes og på fødestua i Gravdal den nærmeste tiden?

Svar

Ut året er det 23 kvinner som har termin og som opprinnelig var planlagt til å føde hos oss i Vesterålen. Av disse selekterer vi videre til enten Harstad eller Bodø (avhengig av ønske, grunnutfordring og risikofaktor) rundt 60 % før fødsel. I tillegg kan det være at noen blir selektert underveis i fødselen.

Lofoten har uendret beredskap, og situasjonen på Stokmarknes endrer ikke forholdet for de som er selektert til å føde der.

Spørsmål 3

Hvor sendes kvinner fra Lofoten og Vesterålen som ikke kan føde på fødestue? Vil kvinnene kunne vite på forhånd om de skal sendes til for eksempel Harstad, Bodø eller Tromsø, eller avgjøres dette når fødselen starter?

Svar

Se svar på punkt 2. Vi etterstreber at det er avklart fødeplass innen seneste uka før terminen i løpet av neste uke.

Alle gravide selekteres rutinemessig i uke 36. Da avklares det hvor de skal føde, og planlegger at de reiser dit ca 1 uke før terminen.

Spørsmål 4

Stiller sykehuset med transport til andre fødeavdelinger? Får de ha med seg sin støtteperson under transport?

Svar

Går noen i fødsel før de kommer seg til planlagt fødested, vil de bli fraktet dit via ambulanseressurs. Om det er plass i ambulanse/ambulansefly/helikopter avhenger av kapasiteten, men vi etterstreber at partner/støtteperson får bli med, såfremt det er trygt.

Bemerkning

Vi finner ingen informasjon om dette på deres nettsider, og vi håper dere vil vurdere å legge ut informasjon om dette slik at den blir tilgjengelig for de gravide som skal føde hos dere.

Svar

Nettsidene våre er nå oppdatert med informasjon. Vi har dessverre ikke hatt tid til å prioritere dette før det ble avklart hvilken organisering vi skulle ha inntil videre. Vi har hatt fokus på å orientere kvinnene personlig.

https://nordlandssykehuset.no/avdelinger/kirurgisk-klinikk/kvinneklinikken/fodeavdeling-vesteralen

https://nordlandssykehuset.no/nyheter/begrenset-laboratoriefunksjon-pa-sykehuset-i-stokmarknes

E-post datert 29. november 2022

Avklaring av fødested og transport i ambulanse

Spørsmål 1

På deres nettsider står følgende: «Vi etterstreber at fødeplass er avklart senest innen en uke før terminen, og at den gravide reiser til fødestedet en uke før termin.» Betyr dette at kvinner kan ende opp med å måtte reise inn til fødestedet sitt samme dag som de får vite hvor de har fått fødeplass?

Svar

I utgangspunktet skal alle selekteres i uke 36 av svangerskapet. Det kan potensielt skje at noen må reise til selektert fødested kort tid etter at seleksjonen er gjennomført. Jordmødrene har den siste uka jobbet iherdig med å selektere og vurdere så mange som mulig.

Spørsmål 2

På deres nettsider står følgende: «Vi etterstreber at partner/støtteperson blir med der såfremt det er trygt.» I hvilke ambulansealternativer er det ikke trygt for partner/støtteperson å være med?

Svar

Det vurderes av ambulansepersonell/AMK i hvert enkelt tilfelle.

Spørsmål 3

Er det slik at kvinner som går i spontan fødsel før de har kommet til planlagt fødested, eller kvinner som av ulike grunner bør overflyttes til fødeavdeling eller kvinneklinikk, transporteres under fødsel? Hvilken form for smertelindring kan tilbys i de ulike ambulansealternativene?

Svar

Det gjøres en vurdering på nærmeste fødested. Hvis fødselen har kommet for langt i forløpet til at overflytting kan gjennomføres, blir den fødende der hun er. Er hun tidlig i forløpet, vil hun overflyttes såfremt dette er trygt for mor og barn.

I en situasjon der det planlegges overflytting, vil det tilstrebes tilstrekkelig smertelindring før avreise fra sykehuset.

Reise og opphold planlagt fødested

Spørsmål 4

Får kvinner som reiser inn til en annen by i påvente av fødsel, dekket reise og opphold av Nordlandssykehuset?

Svar

Alt dekkes etter takster fra pasientreiser.

Spørsmål 5

Må den gravide organisere reise og opphold selv, eller ordner Nordlandssykehuset med dette for henne?

Svar

Det ordnes av Nordlandssykehuset.

Spørsmål 6

Får partner/støtteperson og eventuelle søsken dekket reise og opphold av Nordlandssykehuset hvis de blir med den gravide når hun reiser inn til fødested i påvente av fødsel? Organiserer Nordlandssykehuset dette for dem?

Svar

Ingen pårørende får dekket reise og/eller opphold, med mindre det er medisinsk indikasjon. Sykehuset kan likevel være behjelpelig med bestilling av hotell til partner.

Sprøsmål 7

Hvordan blir kvinner som reiser alene inn til planlagt fødested, ivaretatt i uken(e) før fødsel?

Svar

De tas inn til samtale ved valgt fødested samme dag eller morgenen etter at de ankommer, der det legges plan for videre oppfølging.

Spørsmål 8

Alle pasienter har en lovfestet rett til å ha med seg en støtteperson i møte med helsevesenet. Hvis partner/støtteperson ikke får dekket reise og opphold, kan man spørre seg hvor reell denne retten er for de fødende i Lofoten og Vesterålen. Har Nordlandssykehuset gjort en juridisk vurdering av dette i forbindelse med at fødeavdelingen på Stokmarknes er gjort om til en fødestue?

Svar

Vi følger retningslinjene for pasientreiser. Les gjerne link. https://www.helsenorge.no/pasientreiser/om/kan-jeg-ha-med-noen/

Overordnet

Spørsmål 9

På hvilken måte er det avgjørende med bioingeniører for å kunne drifte fødeavdelingen når det samtidig ikke går utover andre pasientgrupper på sykehuset? Hvilke oppgaver er det bioingeniørene gjør som er uunnværlige for å kunne opprettholde det normale tilbudet med fødeavdeling?

Svar

Bioingeniørene har ingen rolle i forhold til driften av selve fødeavdelingen. Dersom det oppstår en situasjon der den fødende trenger blodoverføring, er tilgangen på blod fra blodbank avgjørende. Det kreves egen blodbankkunnskap for å kunne utlevere blod og denne kunnskapen er det kun bioingeniører som har.

Spørsmål 10

Hva konkret har blitt gjort for å rekruttere bioingeniører?

Svar

Legger ved en konkretisert liste over tiltak.

Spørsmål 11

Hvilke andre løsninger har dere vurdert for å unngå å kutte i fødselsomsorgen?

Svar

Dette er ikke et kutt i fødselsomsorgen, men et generelt endring i tjenestetilbudet som også rammer de fødende.

Spørsmål 12

Har Nordlandssykehuset vurdert hvilke konsekvenser de iverksatte kuttene i fødselsomsorgen vil ha for de gravide og deres familier?

Svar

Dette er ikke kutt i fødetilbudet som er satt i stand med hensikt for å redusere et tilbud, men en konsekvens av at vi ikke har tilgjengelig personell på stedet til å ivareta kritiske funksjoner som er nødvendig ved akutte situasjoner, herunder fødende med behov for ekstra oppfølging.

Spørsmål 13

Hva slags evaluering er planlagt for å kartlegge hvilke konsekvenser dette har fått for de som blir påvirket av kuttene?

Svar

Situasjonen evalueres fortløpende.

Forrige
Forrige

Blir det 16 uker sommerstenging på Helgeland?

Neste
Neste

Flere kutt i vente for fødsels- og barselomsorgen