Kari Elisabeth Kaski, SV
Hva er din hjertesak innen svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen?
Jeg har to hjertesaker som jeg brenner veldig for. Den første hjertesaken gjelder hjemmebesøk fra jordmor og helsesykepleier til den nybakte familien. Da jeg fikk barn for et par år siden, betydde det så mye for meg og min familie at vi kunne få helsesykepleier hjem til oss så ofte vi hadde behov. Vi var en del av prosjektet Nye Familier i Oslo som legger opp til tett oppfølging før og etter fødsel. Dette gjorde at vi enkel fikk den informasjonen vi hadde behov for, men aller viktigst, det ga oss trygghet. Min andre hjertesak gjelder seksukerskontrollen. Den må bli en integrert del av fødselsomsorgen, slik at man blir automatisk innkalt etter fødsel. I dag er det altfor tilfeldig hva slags oppfølging nybakte mødre får, og slik kan vi ikke ha det.
Hva vekket ditt engasjement?
Mitt engasjement knytter seg veldig tett til min egen graviditet. Fødselsomsorgen blir ofte debattert i media, men det er noe helt annet å lese disse sakene nå man er gravid selv. Da jeg gikk gravid våren 2019, begynte jeg å forberede meg mentalt på at det ikke ville være plass til meg på sykehuset. Debatten har med rette handlet mye om fødetilbudet i distriktene de siste årene. Likevel er det viktig å få frem at fødetilbudet i store byer slik som Oslo også er under enormt press. I mitt tilfelle endte det nesten med at jeg ble sendt til Drammen for å føde fordi det var så fullt. Jeg klarte å krangle meg inn likevel, og da jeg først var inne, ja da ble jeg. Vi vet jo omtrent hvor mange kvinner som skal føde hvert år. At kvinner ikke har et bedre fødetilbud i dag, det handler etter mitt syn om mangel på vilje til å bevilge de ressursene som trengs.
Hvordan har du jobbet for å få gjennomslag?
Jeg har jobbet både internt og eksternt. Jeg har hatt mulighet til å delta i den offentlige debatten både ved å dele mine personlige erfaringer i media, og ved å snakke om fødselsomsorgen gjennom min posisjon som stortingspolitiker. I tillegg har jeg jobbet internt i partiet for at svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen skal bli prioritert i budsjetter og i partiprogrammet.
Hva er ditt råd til de som vil engasjere seg for bedre svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg?
Det er mye man kan gjøre hvis man vil engasjere seg. Man skal ikke undervurdere betydningen av å spre saker som handler om dette temaet i sosiale medier. Da bidrar man med å spre bevissthet, og det er viktig i seg selv, samtidig kan det bidra til at man får politikerne på banen i større grad. Vi må kort og godt snakke mer om svangerskap, fødsel og barsel for å skape oppmerksomhet. I år er det valg ,og man bør ta opp disse spørsmålene med politikerne, og da mener jeg både lokalpolitikere og politikere på Stortinget. Det er viktig å legge press på de politiske partiene slik at de forstår at dette er en sak som er viktig for velgerne.