Helsepartiet

Her finner du

  1. Kort om vår vurdering av Helsepartiet

  2. Relevante punkter fra programmet. Hva mener Helsepartiet om svangerskap, fødsel og barsel?

  3. Vår vurdering av programmet til Helsepartiet

  4. Våre kommentarer til to resolusjoner som omhandler fødsels- og barselomsorgen

Kort om vår vurdering av Helsepartiet

Vi vurderte ikke Helsepartiet i vår opprinnelige partiguide fordi vi ikke fikk svar på vår henvendelse. Vi har likevel gått gjennom Helsepartiets politikk på de spørsmålene som er relevante for oss etter å ha fått flere forespørsler om dette.

Det er viktig å merke seg at vi ikke går inn og justerer partiguiden vår nå. Vi presenterer derfor ikke noe resultat av vurderingen vår, slik vi gjorde for de andre partiene. Vi har heller ikke vurdert Helsepartiet opp mot våre 10 krav. Det vi derimot har gjort, er se nærmere på to resolusjoner de har som omhandler fødsels- og barselomsorgen og kommentert disse. Gjennomgangen av resolusjonene kommer i tillegg til vurderingen av partiprogrammet.

Relevante punkter fra programmet 

Helsepartiet politikk på svangerskap, fødsel og barsel

«Kvinner som har behov for, og ønsker hjelp med etablering av ammingen etter fødsel, skal få være på sykehus til de føler seg trygge, med tilstrekkelig barseloppfølging i tråd med gjeldende retningslinjer. En ordning der mor drar hjem etter ett/to døgn, hvis hun selv ønsker det, krever tett faglig oppfølging av jordmor i hjemmet.»

Helsepartiet vil:

  • ha et likeverdig og trygt fødetilbud over hele landet. ha flere jordmødre i kommunene.

  • opprettholde en desentralisert og differensiert fødselsomsorg.

  • tilrettelegge for individuelle behandlingsopplegg.

  • redusere bruk av unødvendige medisinske inngrep hos friske normalt fødende.

  • sørge for nødvendig jordmor- og barnepleierdekning på sykehusene og i kommunene.

  • at tiden på sykehus/fødeklinikk skal være styrt av kvinnens og barnets behov.

  • når det beregnes bemanningsbehov på barselavdelinger, da skal også den nyfødte telle som pasient.

Punkter om permisjon og foreldrepenger

«Ifølge EUs barseldirektiv, som via EØS-avtalen og EU-domstolens praksis, også gjelder for Norge, skal en egen barselpermisjon ivareta særlige behov hos moren og spedbarnet. Den kan ikke inngå som en del av foreldrepermisjonen. Norsk rett og regler for permisjon etter fødsel tilfredsstiller dermed ikke våre EØS-rettslige forpliktelser. EU krever 14 ukers barselpermisjon reservert kvinnen som har født, før den delbare, felles foreldrepermisjonen begynner.»

Helsepartiet vil:

  • innføre 18 mnd. svangerskapspermisjon med 80 % lønn.

  • øke engangsstønaden betydelig, for å gi kvinner den nødvendig hvile og restitusjon etter en fødsel.

  • at Norge, i tråd med EUs barseldirektiv, innfører en lovfestet rett til 14 ukers barselpermisjon for kvinnen som har født. Først deretter starter foreldrepermisjonen som skal deles mellom foreldrene

  • ha økt valgfrihet i foreldrepermisjonen.

  • at medforelder skal ha egne opptjeningsrettigheter.

Vi har samlet de utdragene og punktene vi anser som relevante for vår gjennomgang. Uthevingene i fete typer er våre egne. Du finner Helsepartiets politikk i deres Stortingsprogram for 2021-2025 i kapittel 7. Barn, Familie og pårørende og kapittel 5. Helse – helsetjenestene er velferdssamfunnets bærebjelke under Kampen om sykehusene. Siden vi vet at mange er opptatt av spørsmål om permisjon og foreldrepenger, har vi lagt til disse punktene også selv om de ikke inngår i vurderingen vår. Vi har i tillegg valg å kommentere Resolusjon nr. 26: En trygg fødselsomsorg og Resolusjon 6: Helsepartiet ønsker god barselomsorg.

Vår vurdering

I kapittelet som omhandler svangerskap, fødsel og barsel i programmet, finner vi innledningsvis en lengre virkelighetsbeskrivelse der Helsepartiet presenterer det de mener er problematisk i svangerskaps-, fødsels-, og barselomsorgen i dag. De viser til at effektivisering og reduserte budsjetter har ført til dårlige arbeidsvilkår for jordmødre, de viser til behovet for større kontinuitet i omsorgen, de trekker frem problemet med sentralisering av fødetilbudet, nedbyggingen av barselomsorgen og behovet for bedre jordmordekning i kommunene.

Vi er i det store og hele enige i denne virkelighetsbeskrivelsen, og setter pris på at Helsepartiet ser utfordringene i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Denne valgkampen har vist oss at det ikke er en selvfølge i alle politiske partier. Likevel hadde vi håpet på en analyse som i større grad evnet å frigjøre seg fra dagens rammer for svangerskap-, fødsels- og barselomsorg, og som i større grad kunne hatt visjoner for hvordan fremtidens omsorg bør se ut. Det samme gjelder de konkrete forslagene til politikk innenfor dette feltet.

Helsepartiet ønsker seg et likeverdig og trygt fødetilbud over hele landet og vil opprettholde en desentralisert og differensiert fødselsomsorg. Videre vil de sørge for nødvendig jordmor- og barnepleierdekning på sykehusene og i kommunene. Disse punktene finner man i de fleste partiprogram, men på et punkt skiller Helsepartiet seg positivt ut. De er faktisk det første partiet vi har vurdert frem til nå som spesifikt nevner barnepleiere. Barnepleiere er en viktig yrkesgruppe som kan mye om alt fra spedbarnsstell til barselsomsorg for mor. Å få flere barnepleiere på jobb er et viktig ledd for å sikre god barselomsorg. Det er også positivt at de spesifiserer at behovet finnes på både sykehus og i kommune.

Helsepartiet skriver at de ønsker å tilrettelegge for individuelle behandlingsopplegg. Vi er ikke sikre på hva dette betyr, men dersom det innebærer at kvinner får større medbestemmelse og at omsorgen i større grad kan speile den enkelte kvinnens behov og livssituasjon, stiller vi oss positive til dette. Vi er også positive til punktet om at tiden på sykehus/fødeklinikk skal være styrt av kvinnens og barnets behov. Dette er i tråd med anbefalinger i nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen, og er dermed noe kvinner allerede har rett på selv om praksis ikke nødvendigvis stemmer overens med teori.

Vi synes det er positivt at Helsepartiet vil redusere bruk av unødvendige medisinske inngrep hos friske normalt fødende. Dette står i stil med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon og forskning på feltet, og er absolutt noe flere partier kan la seg inspirere av. Vi stusser allikevel over at dette kun skal gjelde «friske normalt fødende» siden unødvendige medisinske inngrep bør unngås hos alle som føder.

Vi mener det er svært positivt at Helsepartiet har et punkt som handler om at den nyfødte også skal telles som pasient på barselavdelinger. I dag telles ikke de nyfødte, kun mødrene, så en jordmor som har ansvar for seks pasienter på papiret, har i praksis ansvar for tolv pasienter hvis alle kvinnene har ett barn hver.

Vår vurdering er at Helsepartiet har et program med en del gode kvaliteter. Mange av punktene er de samme som vi finner hos de andre partiene og som enten handler om bemanning eller om å få på plass rettigheter kvinner allerede har, men det er noen punkter her som vi ikke har sett hos andre partier. Punktet med at nyfødte skal telles som pasienter er viktig, og vi vil tro at dette vitner om at jordmødre eller barnepleiere har vært med på å utforme politikken. At nyfødte ikke telles som pasienter, er noe vi har tatt opp etter å ha snakket med en jordmor som kunne fortelle oss dette.

Helsepartiets program bærer nok preg av at det er et ganske nytt parti hvor det er mye som skal på plass. Det skorter på form en del steder, og vi opplever at det er noen snodige glipper her og der som kan tyde på at det har gått litt fort i svingene. Eksempelvis er det ikke helt godt å forstå hva Helsepartiet mener når de i punktene sine skiver at de vil opprettholde en desentralisert fødselsomsorg, mens de i teksten over skriver at vi må reversere desentraliseringen. Når vi i tillegg kan lese at de ønsker å øke antall fødesteder i en av resolusjonene vi kommenterer nedenfor, åpnes det for forvirring.

Det kan potensielt være stor forskjell mellom å ville opprettholde et desentralisert fødetilbud og å ville øke antall fødeplasser. Basert på det Helsepartiet skriver i disse dokumentene, er vi usikre på hva de mener. Mon tro om det er den samme hasten som ligger til grunn for at Helsepartiet ønsker 18 måneders svangerskapspermisjon selv om det er dobbelt så langt som et svangerskap varer. Alt dette lar seg rette opp, og vi håper de tar seg tid til å gjøre de nødvendige justeringene slik at det blir mer helhetlig og sammenhengende.

Selv om programmet til Helsepartiet ikke imponerer oss veldig, tror vi at Helsepartiet kan bli en pådriver for å bedre svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen hvis de kommer i posisjon. Helsepartiet er på et vis en uslepen diamant. Vi ser et potensial selv om uttrykket er litt røft og upolert ennå. Vi skriver mer om dette potensialet i kommentarene til resolusjonene under.

Våre kommentarer til to resolusjoner som omhandler fødsels- og barselomsorgen

Vi tillater oss å se på to resolusjoner som Helsepartiet har, og håper med dette å både kunne peke på interessant politikk som vi håper flere partier henter inspirasjon fra, samtidig som vi vil gi Helsepartiet tilbakemelding på noe vi mener er en stor mangel.

Helsepartiet har to resolusjoner som er interessante for oss: Resolusjon nr. 26: En trygg fødselsomsorg fra 2018 og Resolusjon 6: Helsepartiet ønsker god barselomsorg fra 2019. Helsepartiet skriver på sine sider at en resolusjon handler om en enkeltsak som ikke omtales i stortingsprogrammet eller prinsipprogrammet, men som allikevel er en del av vedtatt politikk.

Vi er imponert over det som står i resolusjonen om fødselsomsorg, men må innrømme at vi ble skuffet da vi leste resolusjonen om barselomsorg.

Resolusjon nr. 26: En trygg fødselsomsorg

Resolusjonen om fødselsomsorg vil vi trekke frem som svært interessant fordi den setter kvinnen i sentrum. Her skriver Helsepartiet følgende: «Alle kvinner skal bli sett, hørt og ivaretatt under svangerskapet, i fødsel og barseltiden. Det er avgjørende med et tilbud som ivaretar mor og barn.» Vi kan ikke understreke nok hvor enige vi er i dette, og vi mener at svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen er nødt til å ha som mål at alle kvinner skal bli sett, hørt, respektert og ivaretatt. Denne resolusjonen inneholder flere punker som kan bidra til dette.

I resolusjonen finner vi disse punktene:

  • Ha flere jordmødre i kommunene.

  • Øke antall fødesteder: Fødestuer, fødeavdelinger og jordmorstyrte fødeavdelinger longside, for å opprettholde en desentralisert og differensiert fødselsomsorg. Det er viktig å bevare kvinners rett til å velge fødested, inkludert hjemmefødsel. Forskning viser at hjemmefødsel er trygt, betinget at kvinnene selv vil det og det er mulighet til å bli overflyttet til sykehus ved komplikasjoner.

  • Tilrettelegge for individuelle behandlingsopplegg.

  • Vektlegge kvinners frihet til å velge hva som er best for dem og gi nyansert informasjon om valgmuligheter i fødselsomsorgen.

  • Sørge for kontinuerlig oppfølging og omsorg gjennom graviditet, fødsel og barsel. Den fødende familie skal ha mulighet til å få oppfølging fra den samme jordmoren hele veien – fra første konsultasjon, gjennom svangerskapet og under fødselen. (dette gjøres ved Roskilde Sykehus i Danmark).

  • Redusere bruk av unødvendige medisinske inngrep hos friske normalfødende.

  • Tilrettelegge for en god fødselsopplevelse. Det skal være god kommunikasjon mellom fødende og helsepersonell under fødselen.

  • Sikre at sårbare gravide bør få tilbud om bruk av doula som del av offentlig fødselsomsorg.

  • Ha hjemmefødsel inn i det offentlige fødetilbudet.

  • At kvinner som blir rammet av fødselsdepresjon skal raskt få den hjelpen de trenger.

Punktene i denne resolusjonen skiller seg ut fra mye annet vi har lest ved å sette kvinnen i fokus. Her legger Helsepartiet vekt på å bevare kvinners rett til å velge fødested, vektlegge kvinners frihet til å velge hva som er best for dem, gi nyansert informasjon om valgmuligheter, sørge for kontinuerlig oppfølging og omsorg og ikke minst tilrettelegge for en god fødselsopplevelse. Dette er punkter vi ikke har sett i noen av programmene til de andre politiske partiene – med to unntak: Rødt har programfestet sammenhengende omsorg, og Venstre har programfestet at kvinner skal sikres reelle valgmuligheter for hvordan de ønsker å føde.

Punktet om kontinuitet her er spesielt viktig. Her snakker Helsepartiet, slik vi forstår det, om kontinuitet i form av Caseload Midwifery og Continuity of Carer. Vi mener at dette er veien vi må gå for å sikre god svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg, og det er også dette Verdens helseorganisasjon anbefaler. Vi trenger at flere partier tar dette inn i sin politikk, og vi trenger at kvinner og politikere vet at dette er en mulighet og noe vi kan oppnå om vi bare vil.

Det som er positivt med disse punktene er at de svarer direkte på problemer mange kvinner peker på når de ser på egne erfaringer med fødselsomsorgen. Tenk om alle partiene hadde hatt som mål å jobbe for en fødselsomsorg som har som mål å tilrettelegge for en god fødselsopplevelse. Det er noe annet enn den snevre forståelsen av kvalitet i barselomsorgen vi har sett i denne valgkampen. Vi håper derfor at flere kan se hit og la seg inspirere, kanskje også Helsepartiet selv?

Tre av punktene i denne resolusjonen er videreført i stortingsprogrammet til Helsepartiet: ha flere jordmødre i kommunene, tilrettelegge for individuelle behandlingsopplegg og redusere bruk av unødvendige medisinske inngrep hos friske normalfødende. Dessverre har ikke Helsepartiet valgt å inkludere de punktene vi anser som de beste og mest interessante fordi de hadde hatt stor betydning for kvinner som føder, i sitt program. Vi hadde gjerne sett at Helsepartiet hadde gitt rom i stortingsprogrammet sitt til disse viktige og nyskapende punktene, og håper de ikke har glemt det de tenkte i 2018.

Resolusjon 6: Helsepartiet ønsker god barselomsorg

Denne resolusjonen skal handle om barselomsorg, men handler, slik vi ser det, mer om arbeidsbetingelsene for jordmødre enn om omsorg for barselkvinner. Punktene til Helsepartiet handler primært om jordmødre og barnepleiere. Vi reagerer på at de har skrevet en hel resolusjon om barselomsorg uten å nevne mor en eneste gang uten jord- foran. Mor nevnes altså ikke. Til å ha skrevet så mye om Nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen i resolusjonen, er det pinlig at de har bommet på dette. Helsepartiet har rett når de skriver at «en god barselomsorg krever nødvendig dekning av jordmødre», men en god barselomsorg krever mer enn det. Punktene deres speiler dessverre ikke dette.

Dette er punktene i resolusjonen:

  • Sørge for nødvendig jordmor- og barnepleierdekning på sykehusene og i kommunene

  • Sikre familiene en individuelt tilpasset barselomsorg

  • Få tilbake støttefunksjoner i helsetjenestene slik at helsepersonell får færre oppgaver og kan konsentrere seg om å ivareta pasientene

  • Bedre arbeidsforholdene for jordmødre, barnepleiere og andre faggrupper knyttet til barselomsorgen, slik at sykefraværet og antallet fratredelser reduseres

  • Sørge for at alle familier med nyfødte faktisk får hjemmebesøk av jordmor i løpet av de første ukene etter fødselen

Helsepartiet skriver at de vil sikre familiene en individuelt tilpasset barselomsorg, men det er uklart for oss hva de ser for seg med dette. Det siste punktet handler om hjemmebesøk av jordmor. I nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen er det anbefalt at kvinner skal få hjemmebesøk av jordmor 1–2 døgn etter hjemreise eventuelt etter tre døgn om kvinnen har positive erfaringer med fødsel, amming og barseltid fra før av. Vi vil påpeke at et hjemmebesøk i løpet av de første ukene etter fødselen er nokså lite ambisiøst sammenlignet med det som står i retningslinjen.

Vi håper at Helsepartiet ser behovet for å utvikle barselpolitikk som i større grad ser barselomsorgen fra nybakte mødres perspektiv. Vi ønsker oss en resolusjon om barselomsorg som er like kvinnesentrert som resolusjonen om fødselsomsorg. Hvis Helsepartiet ønsker innspill, stiller vi gjerne opp.

Litt mer om Helsepartiet

Hva slags parti er Helsepartiet?

Helsepartiet er et norsk politisk parti som ble stiftet 8. oktober 2016. Helsepartiet definerer seg som et blokkuavhengig parti. Helsepartiet arbeider blant annet for systemendringer i helse- og omsorgssektoren og ønsker å erstatte den økonomisk funderte helseforetaksmodellen med en demokratisk styrt forvaltningsmodell med all helseadministrasjon på ett nivå.

Hva slags helsevesen ser Helsepartiet for seg?

Helsepartiet skriver dette på sine hjemmesider: Helsepartiet arbeider for et helsevesen holder høy kvalitet, folk med gode arbeidskår for ansatte som jobber i hensiktsmessige systemer, med klok finansiering, i gode bygg med moderne materiell og utstyr. Norge trenger økt kapasitet i helsetjenestene – for å sikre mange flere mennesker god livskvalitet, arbeidskapasitet og mulighet til å bidra i samfunnet. Helsepartiets løsninger springer ut av de ansattes kunnskap og erfaringer, samt norsk og internasjonal forskning.

I hvilken kontekst er barsel-, fødsels- og svangerskapsomsorgen plassert?

Det er plassert under kapittel 7. Barn, familie og pårørende. I dette kapittelet finnes det en egen del som omhandler svangerskap, fødsel og barsel.

Neste
Neste

Kari Elisabeth Kaski, SV