Fra DM til Dagsnytt 18
Dette er fortellingen om hvordan saken om stengingen av Barsel A på Ullevål sykehus endte opp i Dagsnytt 18. Det er fortellingen om en veldig god uke for Barselopprøret hvor vi for første gang var de som fikk ballen til å rulle. Det hele startet med en melding på Instagram, og 6 dager, 22 timer og 28 minutter senere satt Barselopprøret på Dagsnytt 18.
Fredag 15. oktober
Klokka 19.43 tikket det inn en melding på Instagram som ga oss en vond følelse. En ansatt ved Oslo universitetssykehus (OUS) kunne melde om en svært kritikkverdig prosess som pågikk på OUS.
Lørdag 16. oktober
Denne dagen får vi en fyldig forklaring fra personen som kontaktet oss dagen før. Det viser seg at OUS har stengt Barsel A for å spare penger. Vi vet med en gang at dette er noe vi må ta videre, men vi lurer på hvordan vi kan gjøre det på best mulig måte.
Søndag 17. oktober
Vi diskuterer hvordan vi skal jobbe videre, men får ikke gjort så mye mer siden det er helg.
Mandag 18. oktober
I dag begynner ballen for alvor å rulle. Vi kontakter OUS for å få bekreftet at Barsel A er stengt. Vi ringer fødeavdelingen, men de vil ikke svare og sender oss videre til medieavdelingen. Der kan de ikke svare med det første, men vi får etter hvert bekreftet at stengingen er et faktum.
Vi tar også kontakt med en journalist i TV2 og informerer om saken, og vi håper at de er interesserte i å ta det videre. Samtidig mener vi at dette er så viktig at vi ønsker å gå ut med informasjon om hva som foregår allerede nå, og poster denne nyheten på vår Instagram-konto og Facebook-side.
Senere denne dagen er vi i kontakt med Jordmorforeningen. Omtrent i samme sekund som vi skriver til dem, får vi en melding fra en kvinne som ligger innlagt på Observasjonspost for gravide, og som dermed er direkte påvirket av stenginga av Barsel A. Dette er Kristin Nyheim Jacobsen. Hun har sett posten vår, og vil gjerne bidra. Vi videreformidler kontaktinformasjonen hennes til journalisten vi er i kontakt med.
Tirsdag 19. oktober
Før vi kunne gå ut med flere detaljer i saken, trengte vi mer informasjon og selvfølgelig en bekreftelse på at Barsel A faktisk var stengt. Det fikk vi på mandagen, så vi kan publisere en lengre sak på nettsiden vår i tillegg til et innlegg på Instagram og Facebook som forklarer stengingen av Barsel A i mer detalj. På bakgrunn av dette tar avisa Klassekampen kontakt og vil lage en sak om reduseringen av barseltilbudet på Ullevål sykehus.
Onsdag 20. oktober
TV2 er de første som rapporterer om denne saken, og intervjuet med Kristin Nyheim Jacobsen blir publisert på TV2.no. Det er i tillegg et innslag på TV2-nyhetene klokken 21 hvor lederen av Jordmorforeningen og seksjonsleder på fødeavdelingen ved OUS ble intervjuet i tillegg til Kristin Nyheim Jacobsen.
Cecilia Ingulstad blir intervjuet av Klassekampen.
Torsdag 21. oktober
Vi våkner opp til at stenginga av Barsel A er forsidesak i Klassekampen. Vi forfatter et åpent brev til administrerende direktør og resten av ledelsen ved OUS som vi legger ut slik at alle som ønsker kan skrive under.
I dag ringer også Dagsnytt 18 og spør om vi vil komme og snakke om det som skjer på Ullevål sykehus. Det vil vi selvfølgelig, men de får dessverre ikke tak i verken politikere eller noen fra OUS denne dagen. Vi får beskjed om at de skal forsøke å få tak i noen til neste dag.
Fredag 22. oktober
Det blir klart at en representant fra OUS vil møte oss i Dagsnytt 18. Klokka 18.11 er Cecilia Ingulstad live på NRK i beste sendetid for å snakke om stenginga av Barsel A – 6 dager, 22 timer og 28 minutter etter at vi fikk den første meldingen om hva som foregikk på Ullevål sykehus.
Hvordan var dette mulig?
Dette hadde ikke vært mulig om det ikke var for to personer som hevet stemmen og sa ifra på hver sin måte.
Den første personen er den som sendte oss melding om at det foregikk noe kritikkverdig på Oslo universitetssykehus. Uten denne personen er det faktisk ikke sikkert at offentligheten hadde fått vite noe om dette. Vi er takknemlige for at denne personen valgte å rapportere om noe vedkommende mente var galt, og vi er beæret over at denne personen tok kontakt med oss og viste oss den tilliten.
Den andre personen er Kristin Nyheim Jacobsen. Uten henne er det heller ikke sikkert at det hadde blitt noen større sak. Hun valgte å snakke med TV2 og fortelle om hvordan det var å ligge på Observasjonsposten for gravide. At hun var villig til å stille med fullt navn og bilde var nok avgjørende. Hvis man ikke har en person som er villig til å stå frem med navn og bilde, er det dessverre vanskelig å komme gjennom i media. Vi er takknemlige for at hun var villig til å fortelle sin historie offentlig.
Tusen takk til dere begge to! Og tusen takk til alle dere som har delt innlegg og nyhetssaker knyttet til stengingen av Barsel A, og til dere som har skrevet under på det åpne brevet til administrerende direktør og ledelsen ved OUS. Uten dere hadde ikke saken blitt så stor som den ble.
Nå håper vi at helseministeren snart kommer på banen.