Differensiert fødselstilbud og ABC-enheten
Hva tilbyr egentlig ABC-enheten? Her presenterer jordmor Kristin Bøhn ABC-enheten og forklarer nærmere hva slags tilbud de tilbyr der.
Den følgende teksten er et innlegg som ble holdt av jordmor Kristin Bøhn under OUS-debatten på Litteraturhuset i Oslo 12. september 2022. Hun jobber på ABC-enheten og er også tillitsvalgt for Den norske jordmorforening. Vi har fått lov til å publisere teksten i våre kanaler. Innlegget ligger også tilgjengelig på nett for de som vil se opptak. Skroll deg helt ned for å se.
Differensiert fødselstilbud og ABC-enheten
38 000 underskrifter. En mengde medieoppslag og leserinnlegg. Et samlet bystyrevedtak for å bevare ABC. Hundrevis, gjennom årene tusenvis av fornøyde familier. Jordmødre som elsker jobben sin frem til pensjonsalder.
Hva i all verden er det som gjør at ABC skaper et sånt engasjement?
«Hva er ABC?»
Det kommer an på hvem du spør.
For meg er det verdens beste arbeidsplass, et sted hvor jeg får brukt hele min jordmorkompetanse.
Men mye viktigere: For mange av familiene som er innom oss, er det et fantastisk tilbud. Et sted hvor de får ro, trygghet og den omsorgen de etterspør.
På den andre siden: For enkelte, deriblant enkelte her i dag, er vi en stein i skoen, en overlevning fra en svunnen tid, en siste lomme av motstand mot et regime med stykkpriser og innsatsstyrt finansiering og de andre velsignelsene ved New Public Management.
Et dyrt tilbud til de få og ressurssterke, en luksus man ikke kan ta seg råd til.
Hvordan kan oppfatningene sprike slik?
Hva er ABC (helt konkret)?
ABC er en enhet på størrelse med mange vanlige fødeavdelinger i Norge. Vi er én av tre enheter på Ullevål og har tre fødestuer, sju barselplasser og én poliklinikk.
Vi er 16 jordmødre, inkludert leder, og vi er to jordmødre ute i avdelingen på hver vakt.
Bærebjelken i konseptet ABC er kontinuitet i omsorgen til den gravide. Det betyr at vi er en gruppe jordmødre som følger den gravide gjennom siste del av svangerskapet (fra uke 32), gjennom fødselen og gjennom barseltiden.
Hva er det vi tilbyr?
Flere studier, deriblant en ny norsk, har vist at kvinner ønsker å få personlig tilpasset omsorg som inkluderer familien, som er sammenhengende og oppfølgingen skjer med en kjent jordmor.
Denne type kontinuitet skaper trygghet, reduserer behovet for medisinske inngrep, gir gode brukeropplevelser og ivaretar dessuten kravet i Stortingsmelding 12 om differensiert fødselsomsorg som også inkluderer et lavterskeltilbud til fysisk friske kvinner.
For andre er tilgang til medisinsk hjelp aller viktigst, og det er derfor vi trenger et differensiert tilbud, slik at kvinner skal ha et reelt valg!
Hvem føder på ABC?
Alle friske gravide kvinner kan søke ABC, og ca. 1000 gjør det hvert år. Av disse blir litt over 700 fulgt opp i svangerskapet og barseltiden, og litt over 500 fullfører fødselen på ABC.
De fleste velger ABC fordi de har lyst til å føde i et kjent miljø som er tilrettelagt for en naturlig fødsel uten medisinske inngrep.
Men utover det, så er kvinnene akkurat like forskjellige som alle andre. De har forskjellig bakgrunn, nasjonalitet, økonomi og utdanning. Noen er sårbare – ca. 20 % har psykiske utfordringer. Noen føler seg ikke sett og hørt i «det store systemet». En del har tidligere traumatiske opplevelser i bagasjen. Flere blir anbefalt ABC fra jordmødre/leger i svangerskapsomsorgen fordi de mener at et lite miljø med erfarne jordmødre vil være det beste alternativet for denne kvinnen.
Og: Vi vil gjerne ta imot flere hvis vi får kapasitet til det!
Luksus?
ABC driver forebyggende og helsefremmende arbeid ved hjelp av jordmødre og hjemlige omgivelser. At dette skal være mer kostbart enn en høyteknologisk fødeavdeling med alt tilgjengelig personell til å håndtere kompliserte fødselsforløp, er helt urimelig. For hva er egentlig denne luksusen vi tilbyr kvinnene på ABC?
De får en jordmor som har tid til å gi omsorg, trygghet og ro samtidig som det sikres en kontinuerlig seleksjonsprosess
De får samtaler før/etter fødsel og god ammeveiledning av jordmødre som kjenner dem
Fødsler kan jo ikke gjøres enklere og billigere enn dette. Hvis tid til omsorg har blitt en unødvendig luksus, så bør vi kanskje se oss i speilet og spørre: Hva er det vi driver med?
Den andre siden av regnestykket?
Til sammenligning: Kvinner som ønsker å føde på vanlig fødeavdelinger får fri tilgang på anestesilege og epidural, de fleste har kontinuerlig overvåkning, over 30 % induseres, de har fødselsleger som følger med på mange av fødslene, og som er klare til å gjøre operative inngrep ved behov. Mange følges tett opp på svangerskapspoliklinikken.
Det er selvsagt viktig at dette tilbudet er tilgjengelige for de som ønsker og trenger dem – men selve feilen ligger i premisset om at ABC er en dyr luksusavdeling.
Svarte tall i regnskapet
Jeg går ut fra at alle her forstår at utgiftene er betydelig større på tradisjonelle fødeavdelinger. Og vi er vel alle klar over at selve problemet ligger i at for OUS AS er ABC dårlig butikk.
For patologi og tiltak og diagnoser gir takster, inntekter og penger.
Naturlige, enkle forløp gir gode opplevelser – men dessverre lite kroner i kassa.
Og ikke minst: HSØ (Helse Sør-Øst) og OUS må spare penger (selge Ullevåltomta, effektivisere, bygge på mindre areal). Derfor får ikke ABC plass. Det er den reelle årsaken.
Men for Norge AS og skattebetalerne er ABC god butikk. Omsorgsmodellen vår har positiv betydning i et samfunnsperspektiv og bidrar til å forebyggende psykisk uhelse.
Psykisk helse
For norsk fødselsomsorg er i verdensklasse når det kommer til målepunktene sykdom og død. Vi har dyktige jordmødre og leger på OUS.
Men når det gjelder omsorg og ivaretagelse, er vi ikke like gode, for innen psykisk helse scorer vi betydelig lavere. Pilene går feil vei når det kommer til fødsels- og barseldepresjoner.
Differensiering gjennom standardisering?
Det påstås at man kan oppnå like god differensiering og tilby flere kvinner en naturlig fødsel i den nye fødeavdelingen.
Dessverre vil det la seg vanskelig gjennomføre. Min erfaring, men ikke minst forskning på området, viser tydelig at friske kvinner som ønsker en ikke-medikamentell fødsel, har større sjanser for å lykkes i egne enheter med spisskompetanse på dette. Det bør være fysisk adskilte enheter, spesielt på store sykehus, noe som også er gjeldende anbefalinger fra WHO.
For teknologisk utstyr for ethvert behov og personale som skal flyte fritt mellom kompliserte og ukompliserte forløp vil øke både sykeliggjøring og overmedikalisering. Det er en kjent problemstilling som de fleste på gulvet vil kunne bekrefte.
Oppsummering
Så, igjen: 38 000 underskrifter, en mengde medieoppslag og leserinnlegg og et samlet bystyrevedtak for å bevare ABC. Dette bør vi lytte til!
Vi ønsker enda flere fornøyde familier – og jordmødre som elsker jobben sin frem til pensjonsalder – ved å bevare, styrke og utvide ABC-tilbudet.
Det er derfor trusselen mot ABC er så samfunnsøkonomisk og faglig uklok.