Sosialistisk Venstreparti
Her finner du
Relevante punkter fra programmet. Hva mener SV om svangerskap, fødsel og barsel?
Vår vurdering av programmet til SV
Våre 10 krav: Vi har vurdert SV opp mot våre krav
Relevante punkter fra programmet
SVs politikk på svangerskap, fødsel og barsel
«Å føde kan føre med seg risiko både for mor og barn. Vi må ha jordmødre nær der folk bor, og helsehjelp tilgjengelig for dem som trenger det, fra de blir gravide og ut barseltida. Tilgang til prevensjon og lovlig, trygg abort, gode ordninger for svangerskap, fødsel og barsel er viktig for kvinners helse»
sikre en god og desentralisert fødselsomsorg, og at fødeavdelinger ikke blir lagt ned.
rammefinansiere fødeavdelingene og utdanne og ansette flere jordmødre slik at det blir mulig med en-til-en-oppfølging i aktiv fødsel.
ha en egen satsing på fødselsomsorg, psykiatri og intensivbehandling, og prioritere disse i en avvikling av innsatsstyrt finansiering.
sette av øremerkede midler til en nasjonal koordinator for fødselsomsorg, lokale jordmorkoordinatorer i kommunene og flerkulturelle fødselshjelpere.
sikre retten til trygg reise for fødende, at jordmor er til stede under hele fødselen, og at kvinner får forsvarlig liggetid på barsel.
styrke retten til å ha med partner eller en nær pårørende under forberedelser til fødsel, under fødselen og i barselperioden.
styrke kommunenes fødselsomsorg gjennom tidlig innsats og rett til oppfølging etter fødsel, slik som familieprogram der førstegangsforeldre får hjemmebesøk av helsesjukepleier.
sikre kommende foreldre en trygghetsskapende og kunnskapsbasert svangerskapsomsorg
at kvinner som føder etter termindato, får utvidet permisjonen tilsvarende, og at denne tida holdes utenfor dagens tredeling av permisjonstida.
Punkter om permisjon og foreldrepenger
Ha sjølstendig uttaksrett for foreldrepenger til far, for fars kvote av foreldrepermisjonen.
sikre far eller medmor rett til to uker med lønnet permisjon ved fødsel utenom fedrekvote.
ha en mer fleksibel foreldrepermisjon ved å gi anledning til å ta ut permisjon med 90 prosent lønn i tillegg til dagens ordning.
sikre kvinner med premature barn utvidet permisjon fram til uke 37.
innføre åtte uker ekstra permisjon ved flerlingfødsel.
Vi har samlet de utdragene og punktene vi anser som relevante for vår gjennomgang. Uthevingene i fete typer er våre egne. Du finner SVs politikk i deres Arbeidsprogram for 2021 - 2025 i kapitlene Helse og omsorg (s. 45 – 46) og Feminisme – frihet og likestilling (s. 59). Siden vi vet at mange er opptatt av spørsmål om permisjon og foreldrepenger, har vi lagt til disse punktene også selv om de ikke inngår i vurderingen vår.
Litt mer om SV
Hva slags parti er SV?
SV er et rødgrønt parti på venstresiden som er opptatt av miljø og rettferdig fordeling av godene for å skape mindre ulikhet i makt og rikdom.
Hva slags helsevesen ser SV for seg?
SV ønsker seg et helsevesen hvor man får like gode helsetjenester uansett hvilken bakgrunn man har. SV ønsker seg et sterkt offentlig helsevesen som skal styres politisk. SV vil bruke mer penger på forebyggende arbeid.
I hvilken kontekst er barsel-, fødsels- og svangerskapsomsorgen plassert?
Punktene som omhandler svangerskap, fødsel og barsel er plassert innenfor en ramme av kvinnehelse og feminisme. De relevante punktene ligger hovedsakelig under Kvinnehelse i kapittelet om Helse og omsorg. De siste punktene som omhandler permisjon, ligger under Kjønn, kropp og seksualitet i kapittelet om Feminisme – frihet og likestilling. Vi tolker dette som at SV ser svangerskap, fødsel og barsel fra kvinnenes perspektiv.
Vår vurdering
Vi ser positivt på at SV vil utdanne og ansette flere jordmødre, ikke legge ned flere fødeavdelinger og rammefinansiere fødeavdelinger. Vi håper at de også inkluderer barselavdelinger når de snakker om jordmødre og rammefinansiering.
SV er det eneste partiet som nevner koordinatorer for fødselsomsorg og jordmorkoordinatorer. Vi har ikke fått klarhet i detaljene rundt hva dette er, og kan derfor ikke vurdere det, men vi syns det er positivt at SV foreslår noe konkret i sitt program som ikke er nevnt i noen av de andre partienes programmer.
SV skriver at de vil sikre at kvinner får forsvarlig liggetid på barsel, men vi får ikke vite hva de legger i «forsvarlig liggetid». I spørsmålet om liggetid kan interessene til barselkvinnene og sykehusene være ulike, og formuleringen her sier oss lite om hvilket standpunkt SV tar til utviklingen med at flere skal sendes tidlig hjem (6–8 timer etter fødsel). Vi ønsker oss et tydelig standpunkt fra SV på dette området, og lurer på hvordan de vekter det kvinnene sier opp mot det fagpersoner sier. Hvis liggetiden skal være «forsvarlig», hvem har definisjonsmakten til å si om den er forsvarlig eller ei?
Vi synes det er et veldig godt forslag å styrke kvinners rett til å ha med partner eller nær pårørende under forberedelser til fødsel, under fødselen og i barselperioden. Pandemien har vist oss hvor viktig det er for kvinnene å ha denne støtten, og hvor lett det har vært å frata kvinner denne muligheten. Vi ønsker at denne retten skal nedfelles i norsk lov, og håper at SV kan bidra til at dette skjer.
SV skriver at de ønsker å styrke fødselsomsorgen i kommunene, og vi regner med at de her snakker om svangerskaps- og barselomsorgen. SV nevner spesifikt hjemmebesøk av helsesykepleier til førstegangsforeldre. Det er selvfølgelig bra at familiene får dette besøket, men vi mener at det er minst like viktig at kvinnene får det ene hjemmebesøket av jordmor som de har krav på allerede i dag. Det er jordmor som følger opp mor, og med dagens korte liggetid på sykehus er det svært viktig at alle kvinner, ikke bare førstegangsfødende, får dette tilbudet.
SV skriver «å føde kan føre med seg risiko både for mor og barn». Dette er ikke uriktig, men samtidig ønsker vi oss et større fokus på kvinners opplevelser, ønsker og deltakelse. Et overdrevent fokus på risiko kan ofte gjøre at man glemmer at det er en stor overvekt av kvinner som har helt normale fødsler, og at behovet for inngrep underveis som kan være skadelig for både mor og barn, senkes dersom man legger til rette for ro, trygghet og forutsigbarhet i svangerskaps- og fødselsomsorgen.
Vår vurdering er at SV er et av de partiene med mest definert politikk og flest konkrete forslag når det kommer til svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Finansiering og bemanning berøres, og programmet nevner både rettigheter kvinner har og skal ha og konkrete punkter som kan bedre tilbudet. I punktene til SV står det desidert mest om fødselsomsorgen og fødende. Ordene vi bruker betyr noe, og vi håper at SV heretter vil snakke om svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen, ikke bare fødselsomsorgen. Vi savner dessuten et større fokus på tiden etter fødsel og hva SV vil gjøre for å styrke barselomsorgen.
Våre 10 krav
Nok penger: SV foreslår endringer rammefinansiering av fødeavdelingene. Vi antar at de inkluderer barsel her, men vi finner ikke noe om øremerking av midler til barsel.
Nok folk: Utdanning og ansettelse av jordmødre er med, men ikke barnepleiere, bemanningsnorm eller faglig standard for de som jobber på barsel.
Nok plass: SV har et punkt som går på at sykehus må bygges med større reservekapasitet (at sjukehus skal bygges med en større reservekapasitet for å sikre nok kapasitet, bedre smittevern og godt arbeidsmiljø. s. 45), og de skriver at kvinner skal få forsvarlig liggetid på barsel. For at dette skal bli mulig, trenger vi plass på barsel. Men SV sier ingenting konkret om plass på barsel, og derfor får de kun gul.
Opphold på sykehus: SV skriver at kvinner skal få forsvarlig liggetid på barsel, men sier ingenting om hvor lenge det er eller hva de legger i «forsvarlig».
Hjemmebesøk: SV nevner hjemmebesøk av helsesykepleier, men sier ingenting om jordmoroppfølgingen mor har krav på etter fødsel.
Ammeveiledning: SV sier ingenting om ammeveiledning.
Samtale: SV sier ingenting om samtale etter fødsel.
Opptrening: SV sier ingenting om opptrening hos fysioterapeut etter fødsel.
Seksukerskontroll: SV sier ingenting om seksukerskontrollen.
Lovforslag: SV har programfestet å styrke kvinners rett til å ha med partner eller nær pårørende under forberedelser til fødsel, under fødselen og i barselperioden. Vi ønsker at denne retten skal nedfelles i norsk lov, og vi ønsker at kvinnen fritt kan velge hvem hun vil ha med seg.