Partiguide for valget 2021
Når vi går til valgurnene 13. september, vil det lange pandemiåret forhåpentligvis snart være et minne. Det vi imidlertid ikke bør glemme når munnbind og enmeteren er historie, er den akutte krisen i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Ressursmangelen har det vært ropt varsko om i åresvis, men pandemien har også synliggjort holdninger som burde ha havnet på historiens skraphaug for lengst:
For hvilket land med respekt for seg selv overlater nybakte mødre og spedbarn til seg selv få timer etter fødsel?
Hvor langt har egentlig likestillingen kommer når det når fedre/partnere nektes å være tilstede under fødselen til sitt eget barn?
Og hva sier det om et land når man ikke har «råd» til å legge til rette for at landets fremtidige borgere kommer til verden under verdige omstendigheter?
Hvorfor må dette valget handle om svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen?
Vi mener at vi ikke har råd til å fortsette å nedprioritere disse spørsmålene, fordi kostnadene for den enkelte kvinne og hennes familie er så store. Vi vil at dette valget skal handle om svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Vi vil ha kvinnehelse på dagsorden, og debatt rundt dagens vilkår for nybakte mødre og deres familier.
Hvorfor har vi laget en partiguide?
Når vi nå har laget en partiguide før valget i september, er det fordi vi ønsker å synliggjøre hvilke partier som tar disse spørsmålene på alvor, og gjøre det lettere for kvinner, fedre, onkler, tanter og alle andre som bryr seg om disse spørsmålene å ta et informert valg før de gir sin stemme. Vi vil gjøre det enklere for velgerne å stille partiene til ansvar og utfordre politikerne på deres politikk.
Hva har vi gjort?
Vi har gjort våre vurderinger basert på partienes programmer for perioden 2021 -2025. Dette har vi gjort fordi det er denne politikken partiene går til valg på.
Vi har laget en oversikt over partienes politikk når det gjelder foreldrepenger og permisjonsregler. Vi har tatt dette med fordi mange har ytret et ønske om en slik oversikt. Dette er litt utenfor rammene vi har satt oss for Barselopprøret, vi har derfor ikke kommet med noen vurdering av politikken på dette feltet.
Vi har vurdert partienes politikk opp mot våre ti krav for at det skal bli tydelig hvilke partier som satser på barselomsorgen.
Hva har vi ikke gjort?
Vi har ikke sett på politikk som handler om tidlig ultralyd, fosterdiagnostikk, bioteknologiloven, abort eller permisjon som strekker seg utover de seks ukene som defineres som barseltiden. Det betyr ikke at disse spørsmålene ikke er viktige, men de faller utenfor de rammene vi har satt for oss selv i denne omgang.
Vi har tatt et bevisst valg på å ikke inkludere uttalelser fra enkeltpolitikere eller forslag partiene tidligere har fremmet på Stortinget. Det vi har gjort, er å ta kontakt med partiene for å etterspørre mer informasjon på punkter i programmet vi synes var uklare. Der vi har fått svar fra partiene, har vi inkludert dette i guiden.
Hva kan du gjøre?
Bruk stemmeretten din. Du kan utfordre politikerne. Hadde du tenkt å stemme på et parti som du ser har lite politikk på dette feltet, send dem en e-post! Skriv at du gjerne vil gi dem din stemme, men at det forutsetter at de bedrer politikken sin.