Høyre
Her finner du
Relevante punkter fra programmet. Hva mener Høyre om svangerskap, fødsel og barsel?
Vår vurdering av programmet til Høyre
Våre 10 krav: Vi har vurdert Høyre opp mot våre krav
Relevante punkter fra programmet
Høyres politikk på svangerskap, fødsel og barsel
sikre et trygt og kompetent fødetilbud i hele landet
sikre at fødende med over 90 minutter reisevei følges av jordmor, slik de har krav på
styrke jordmortjenesten i kommunene blant annet ved å gi jordmødre et større ansvar for å sikre kvinner god helse, der jordmødre bidrar gjennom mer ansvar for svangerskapskontroller, prevensjons- og familierådgivning, helsekontroller og prøvetaking
videreutvikle barselomsorgen og følgetjenesten
styrke forskning på fødselsdepresjon
sikre bedre oppfølging og hjelpeapparat i forbindelse med svangerskap og barseltid for å forebygge og behandle fødselsdepresjon
Punkter om permisjon og foreldrepenger
evaluere tredelingen av fødselspermisjonen og konsekvensene det har for familiene og samfunnet, og ved behov gjøre justeringer for å sikre økt fleksibilitet for familiene
øke fleksibiliteten ved utbetaling av foreldrepermisjonspenger, slik at man kan ta ut en lavere andel enn 80 prosent, men ha lengre permisjonstid
arbeide for å gi fedre selvstendig opptjenings- og uttaksrett i forbindelse med foreldrepermisjon
utvide permisjonstiden for mødre som føder etter termin
Vi har samlet de punktene vi anser som relevante for vår gjennomgang. Uthevingene i fete typer er våre egne. Du finner Høyres politikk i Høyres Partiprogram 2021–2025 i kapitlene Helse (ss. 35–37, 39) og Familie, mangfold og likestilling (s. 71). Siden vi vet at mange er opptatt av spørsmål om permisjon og foreldrepenger, har vi lagt til disse punktene også selv om de ikke inngår i vurderingen vår.
Vår vurdering
Høyre skriver at de vil sikre et trygt og kompetent fødetilbud i hele landet. Vi ønsker selvfølgelig også dette, men spør oss hva de legger i «trygt og kompetent». Hvis fødetilbudet defineres som trygt så lenge vi har lav spedbarns- og mødredødelighet, blir dette for svakt. Kvinners opplevelse av trygghet må være med. Vi lurer også på hva de legger i «kompetent fødetilbud». Det er mest sannsynlig snakk om at det er helsepersonell som skal ha kompetanse. (En alternativ tolkning kunne vært at alle kvinner skal tilbys fødselsforberedende kurs slik at de kan være godt forberedt og rustet for fødsel, men vi tror ikke det er dette Høyre sikter til.) Vi er bekymret for om dette punktet kan bidra til en enda større grad av medikalisering av fødselsomsorgen. Vi er dessuten bekymret for om dette punktet kan brukes som argument for nedleggelse av flere fødeavdelinger rundt om i landet.
Ny informasjon: Vi har spurt Høyre hva de legger i et trygt og kompetent fødetilbud i hele landet. Høyre svarer følgende:
“Trygt og kompetent betyr at det skal være en forsvarlig bemanning, god kvalitet på tjenestene og kvalifisert personell til stede når kvinner skal føde. Fødselen skal være trygg for både mor og barn dersom det skulle skje noen komplikasjoner før, under eller etter fødselen, uavhengig av hvor i landet den fødende bor.”
Mens vi verdsetter at Høyre tar seg tid til å presisere og svare på spørsmålet vårt, gjør ikke dette annet enn å underbygge den vurderingen vi allerede har gjort. Vi oppfatter det fortsatt slik at kvinners opplevelse av trygghet ikke er en del av Høyres definisjon av et trygt fødetilbud.
Høyre skriver at de vil styrke jordmortjenesten i kommunene ved å gi dem mer ansvar, men nevner kun hvilke tilleggsansvar og -oppgaver jordmortjenesten skal få. Det er uklart om noen av disse oppgavene er relatert til barselomsorgen. All den tid det er stor jordmormangel og mange kommuner ikke har nok ressurser til å gi kvinner den svangerskaps- og barselomsorgen de har krav på, stiller vi oss avventende til dette punktet før vi får vite mer om hvordan dette skulle ha blitt gjennomført med tanke på bemanning og finansiering.
Vi finner et punkt som nevner barselomsorg, men det er ikke godt å vite hva Høyre mener når de skriver at det skal «videreutvikle barselomsorgen». Dette betyr egentlig ingenting. Hva er deres standpunkt på nedbyggingen av barselomsorgen ved sykehusene vi ser i dag med mål om å redusere liggetiden etter fødsel? Hva er deres synspunkt på det faktum at samtidig som barselomsorgen bygges ned på sykehuset, har det ikke vært en tilsvarende opptrapping av barselomsorgen i kommunen? Denne utviklingen kan i prinsippet være å «videreutvikle barselomsorgen», noe vi er svært kritiske til.
Høyre nevner eksplisitt forebygging, behandling og forskning på fødselsdepresjon. Dette er bra, og noe vi absolutt trenger siden fødselsdepresjoner er et økende problem og mange kvinner sliter med å få rask og adekvat hjelp.
Det er positivt at Høyre vil sikre bedre oppfølging og hjelpeapparat i forbindelse med svangerskap og barseltid for å forebygge og behandle fødselsdepresjon, men oppfølging før og etter fødsel er viktig på selvstendig grunnlag, ikke bare for å forebygge og behandler fødselsdepresjon.
Ny informasjon: Vi har spurt Høyre om de kan si noe mer om hvordan barselomsorgen og følgetjenesten skal se ut i fremtiden. Høyre svarer følgende:
“Vi skal sørge for at Norge fortsatt skal være et av verdens tryggeste land å føde i. Det vil vi sikre ved at sykehusene får tilstrekkelig økonomisk handlingsrom til å innfri kravene til kvalitet, kompetanse og bemanning i fødselsomsorgen. Vi må ha arbeidsforhold på fødeinstitusjonene som legger grunnlaget for å rekruttere og beholde leger, jordmødre og andre personellgrupper. Vi skal jobbe målrettet med å øke antall jordmødre i kommunene. Med tettere oppfølging av gravide kan vi fange opp flere svangerskap med komplikasjoner og svangerskap der det er risiko for at fødselen vil skje fort og uventet. Slik sikrer vi også kvinner med mer enn 90 minutters reisevei til fødestedet følge av jordmor. Vi skal ha en desentralisert sykehusstruktur i landet vårt. Mindre fødeavdelinger og fødestuer skal fordeles slik at vi sikrer nærhet til fødetilbudene, også utenom de store kvinneklinikkene.”
Dette svaret er såpass diffust og på et så overordnet nivå at det er vanskelig å forstå hva Høyre egentlig ser for seg. Svaret handler dessuten om fødselsomsorg ikke barselomsorgen. Det er positivt at Høyre ønsker å styrke bemanningen på sykehus og i kommunene, men barselomsorgen handler om mer enn som så. Vi reagerer dessuten på Høyres tiltro til kartlegging i svangerskapet for å løse problemene med følgetjenesten og lang reisevei til fødested. Fødselens start er i sin natur ikke forutsigbar, og sjansen for å føde på termindato er statistisk sett svært lav. Hadde man kunnet fange opp hvem som føder når, hadde bestemmelse av termindato nødvendigvis vært mer treffsikker. Det fremstår for oss som en overdreven tiltro til mulighetene ved kartlegging i svangerskapet å tro at man kan finne ut hvem som føder fort og uventet. Dette svaret bidrar heller ikke til at vi endrer vår vurdering av Høyres partiprogram.
Vår vurdering er at Høyres program inneholder en del fagre ord med uklart innhold. Det å sikre et trygt og kompetent fødetilbud, styrke jordmortjenesten og videreutvikle barselomsorgen er temmelig vagt og det er mange måter man kan gjøre dette på – og ikke alle er like gode. Punktene er lite nyskapende og begrenser seg egentlig til å gjenta rettigheter som kvinner allerede har, men ikke får, slik som følgetjenesten. Vi savner punkter som handler om bemanning og utdanning av jordmødre og barnepleiere og spesielt situasjonen på sykehusene. Vi savner flere konkrete punkter som kunne ha vist oss mer av hvilken visjon Høyre har for svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen i Norge. Programmet Høyre går til valg på i år er nokså overfladisk på de spørsmålene som vi er opptatt av.
Den nye informasjonen over er basert på informasjon vi fikk på e-post fra Høyre 20. august 2021. Informasjonen er lagt til 11. september 2021.
Litt mer om Høyre
Hva slags parti er Høyre?
Høyre er et borgerlig parti på høyresiden som fører en konservativ fremtidspolitikk.
Hva slags helsevesen ser de for seg?
Høyre ønsker et helsevesen hvor det offentlige samarbeider med det private. For at private tilbud ikke skal bli for dyre, skal det offentlige kjøpe ledige plasser i det private og tilby dem til de som trenger dem.
I hvilken kontekst er barsel-, fødsels- og svangerskapsomsorgen plassert?
De punktene som omhandler barsel, fødsel og svangerskap er plassert under temaet Helse, men spredt på flere undertemaer. Det betyr at det ikke finnes noe eget avsnitt som samlet presenterer Høyres politikk på dette området.
Våre 10 krav
Nok penger: Vi har ikke klart å finne noe i Høyres program som går på finansiering av svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen eller helsevesenet.
Nok folk: Vi har ikke klart å finne noe i Høyres program som går på bemanning i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen eller helsevesenet.
Nok plass: Vi har ikke klart å finne noe i Høyres program som går på plass og kapasitet på sykehus.
Opphold på sykehus: Høyre sier ingenting om opphold på sykehus.
Hjemmebesøk: Høyre sier ingenting om hjemmebesøk av verken jordmor eller helsesykepleier.
Ammeveiledning: Høyre sier ingenting om ammeveiledning.
Samtale: Høyre sier ingenting om samtale etter fødsel.
Opptrening: Høyre sier ingenting om opptrening hos fysioterapeut etter fødsel.
Seksukerskontroll: Høyre sier ingenting om seksukerskontroll.
Lovforslag: Høyre sier ingenting om kvinners rett til å ha med seg en støtteperson i svangerskap, fødsel og barseltid.